Apa beza nya dgn laksa Nyonya.... |
Tak byk bezanya tiada ketumbar , Udang serta buah keras....rasanya juga berlainan walaupun nampak lebih kurang...pada lina jika ditukar kepada spaghetti mee lagi sedap kuah akan meresep kat mee...Ini hanya pendapat lina terpulang pd selera masing2 utk menggunakan apa jua mee yg diminati :) Kepada resepiworld blog TQVM.....sesiapa nak tengok versi nya sila la ke blog nya disini |
Assalamualaikum...
Update pasal makanan lg....semlm lina memcuba recipe lebih kurang laksa nyonya....not bad laksa ni......mai layan gambarnya....
Sukatan utk makan malam mmg kena kurang jika mengikut recipe ini next time....
Alhamdulilah semua dh kenyang dgn rezekiNya....next any laksa......?
Tunggu.....
Sumber Recepi World blog
Sent from my Samsung Galaxy Tab
2
comments
Sumber Recepi World blog
BAHAN –
BAHAN Utk Kuah;
500 Gm
isi ikan tenggiri
200 gm
bawang kecil kisar
75 gm
bawang putih kisar
50 gm
kunyit hidup – kisar
12 biji
cili merah – kisar
7 biji
cili padi = kisar
1/2 in
lengkuas muda
4 keping
daun limau purut
5 batang
serai – diketuk
1/2 in
belacan –bakar dan hancurkan
150 gm
udang kering – kisar
1/2 liter
air rebus ikan
75 gm air
asam jawa
300 gm
pati santan
garam dan
serbuk perasa secukupnya
BAHAN-
BAHAN Mee;
1kg mi
kuning atau bihun yang telah direndam dalam airserbuk kunyit
300 gm
timun – hiris halus
200 gm
tauge – celur
50 gm
lobak masin hancur
3 biji
bawang besar
2 batang
bunga kantan – hiris
5 biji
limau kasturi
10 helai
daun pudina
CARA
MEMBUATNYA ;
1.
Campurkan kesemua bahan-bahan rebusan didalam periuk dan didih dengan api
perlahan
2.
Masukkan pati santan dan bahan perasaapabilasudah mendidih
3.
Celurkan mi kuning mengikut kesukaan,masukkan kedalam mangkuk
4. tuang
kuah yang siap diatas mi atau bihun
5.
Hiaskan dengan timuntaugeh,lobak masin hancur,bawang bersa,bunga kantan,daun
pudina dan limau kasturi
Sent from my Samsung Galaxy Tab