This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Ya Rasulullah.....
Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Nabi salam atasmu
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai Rasul, salam atasmu
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ Wahai kekasih, salam atasmu
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ Selawat Allah ke atasmu

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا Bulan purnama menyinari kita
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ Hilang segala cahaya
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا Indah menawan tak pernah dilihat
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ Wajah gembira sepanjang hayat

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ Kaulah matahari, kaulah bulan
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ Kaulah cahaya mengatasi cahaya
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي Kaulah rahsia hidup mulia
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ Kaulah menyuluhi jiwa

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد Wahai kekasihku, ya Muhammad
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ Wahai pendamping indah sejagat
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ Wahai Nabi dijulang dipuja
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ Wahai imam 2 kiblat

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد Bahagialah orang memandang wajahmu
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ Wahai penghulu keturunan mulia
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد Kolam airmu sejuk jernih
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ Kunjungi kami pada hari akhirat

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ Sepanjang malam unta berjalan
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ Tiada berhenti rindukanmu
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ Engkau dipayungi awan putih
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ Dan Malaikat sama berselawatعَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى Allah mengetahui rahsia sulit
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ Dialah menyahut semua seruan
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا Wahai Tuhan Rahmatilah kami
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ Dengan segala amalan soleh

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد Selawat Allah ke atas Muhammad
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ Sebanyak baris kertas ditulis
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد Ahmad Muhammad petunjuk jalan
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ Empunya wajah berseri menawan

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد Selawat Allah ke atas Muhammad
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ Selawat salam dipohon lagi

1 comments

Febuary Come again....


الســــلام عليكم ورحمة الله وبركـــاته ...♥ 
 

2000…..
Sebenar nya lina tidak tahu nak memulakan kisah ini drp  mana memandangkan tarikh ini sentiasa segar drp ingatan….2000 merupakan tahun ujian ALLAH terhadap keluargaku….Alhamdulilah kami menerimanya dengan hati terbuka bahawa baik atau buruk adalah ketentunya….tidak pernah dlm  ada kamus hidup kami…kami   menyatakan “ kenapa ujian ini harus padaku”

kepada heroku Terima KASIH yg tidak terhingga…senantiasa berada dibelaka ku di saat genting, susah serta senang kita bersama…Ku panjang kan rasa syukur pada Mu ya ALLAH kerna telah menemukan aku dengan insan yg sgt baik…..Alhamdulilah….maha suci ALLAH…..semoga jodoh kita hingga ke nafas terakhir kita Insya Allah….
Kepada dua ibubapa , MIL, adikberadik, kawan2, sahabat rapatku….
Terima kasih kerna kalian sgt memahami perasaaku ketika itu….Semoga Allah sahaje membalas segala kebaikan kalian dengan selayaknya….

2001…..
Kami diuji lagi…..

Tarikh 07.02.2001 merupakan  tarikh anak sulung lekaki ku di lahirkan ke dunia ini. Tarikh keramat bagi kami sekeluarga juga dimana anak yg di namakan Muhammad Syawal telah kembali kepada penciptaNYA  pada 08.02.2001.....siapa sangka setelah 4 thn arwah Muhammad  meninggakkan kami ....Pada tarikh yg hampir2 dekat  dengan kelahiran arwah ALLAH telah mengantikan kami sesuatu yg tiada nilai nya dgn  apa yg kami ada di dunia ini .... 2004 tahun penuh kegembiraan pada kami sekeluarga setelah kelahiran alia pada 30.03.2004....Seterusnya pada tahun 2008 Allah telah memberi kami rezeki yg diluar kota pemikiran kami...kami hanya mampu berdoa dan memohon pertolongan drpNYA dan alhamdulilah 2008 di sah kan pregnant lagi.

Terima Kasih Heroku…..kerna diri mu tetap redha dengan ketentuanNYA biarpun diri mu sgt menyayanginya….

Heroku….2009
Betul kan perancangan ALLAH tiada siapa yg tahukan…rahsiaNYA tetap rahsiaNYA….maka pada  tahun ini kita sekali lagi bergelar Ummi dan abah utk lil darwisy…..saat yg sgt bahagia nikmat Allah …yg tidak pernah terjangkau oleh akal serta fikiran kita…..siapa tahu bayi comel telah lahir….

Maka kami sepakat  memilih  tarikh 09.02.2009 utk membenarkan lil darwisy melihat dunia yg serba memcabar ini pada 09.02.2009 Tarikh dipilih atas nasihat Prof ..Ye lina tidak boleh bersalin Normal
 ( Semua nya adalah perancanganNYA yg ESA) Ini adalah kali ketiga perut ku dipotong lagi di tempat yg sama....maka lahir ia kedunia  ini anak ke empat kami yg kami namakan  Ahmad Darwisy...semoga dewasa nanti bakal menjadi sufi...seindah namanya....Insya ALLAH...DOa dan harapan kami...semoga menjadi anak yg memberi  manfaat pada kami ketika kami di  alam yg kekal kelak.

lil Darwisy pada bakal  genap umurnya  3 thn...Alhamdulilah kami bersyukur dgn nikmat atas nikmat MU yg tidak terhitung byknya  yg engkau kurnia kan pada kami sekeluarga.  Tiga tarikh ini sgt sukar utk luputkan drp ingatan....Tp setiap insan yg bergelar HAMBA yg lahir di dunia tidak pernah sunyi drp ujian kehidupan sang penciptaNYA....begitu juga hamba2NYA yg lain....Lina pecaya apa yg belaku pasti nya ada hikmat yg tersembunyi yg mana hanya penciptaNYA yg mengetahui setaip rahsia yg di rahsiakan NYA ....Maka sebagai hamba nya redha atas ketentuanNYA....Baik ataupun buruk semuanya drpNYA.....

Alhamdulilah kami digantikan dengan lil Darwisy yg semakin petah berkata2 kini....sekarang sudah boleh membaca surah Al – Ikhlas dihujung2 ayat...amat mengembirakan kami....sedang belajar membaca  huruf2 hijayah.....semoga lil Darwisy membesar dengan Al Quran serta menjadi pencinta kepada empunya syariat iaitu Rasulluallah s.a.w....kerna mencintai serta memuliakan Rasulullah adalah satu tanggungjawap dua ibubapa...Jika Ibubapa gagal mengajar anak2   perasaan Mahabbah pada empunya syariat iaitu Rasulullah s.a.w Ibubapa tersebut adalah ibu bapa YG TIDAK  BertanggungJAWAP....Hukum mencintai / Memuliakan Rasullulah adalah WAJIB. Satu tanggungjawap yg sgt berat serta besar.....Kami mohon pada MU Ya ALLAH bantulah serta beri pertolongan kpd  hamba MU ini kearah mendidik anak2 kecil kami mencintai MU dan Rasulullah s.a.w.

Dsini ummi dan abah tinggal kan kalian berdua  dalam peliharaan dan penjagaanNYA yg ESA. Perjalananan kalian masih jauh...ye masih jauh...ianya juga mungkin menjadi sebalikNYA semua nya adalah pecaturanNYA yg ESA....Allah memberi kepada sesiapa yg dia kehendaki....Utk meraih redha dan rahmat ALLAH ianya perlu diCARI duhai anak2 ku....Contoh nya kita belajar bersunguh2 utk Berjaya dlm peperiksaan ...begitu la juga jika kita mahu mengapai redha dan Rahmat ALLAH perlu KESUNGGUHAN  dan HIMMAH yg tinggi....tidak semudah bagai di ungkapkan...duhai anak2ku.
Ingatlah anak2 ku WASIAT Ummi….
Al Quran dan Sunnah Rasulullah s.a.w  JANGAN dipelekehkan/dipersoalkan….….walau apa pun kerjaya kalian suatu hari nanti ataupun dimana sahaja kalian berdua berpijak di bumi ALLAH. 
 Anak2 ku….
"You will meet two kinds of people in your life: ones who build you up and ones who tear you down. But in the end you will thanks them both."

Note: Tujuan menulis sekadar meninggal kan jejak buat anak2 yg bakal di tinggalkan supaya apa yg baik di ikuti...dan yg buruk itu adalah kelemahan ummi sebagai hambaNYA yg TIDAK sempurna.  


1 comments

Nuffnang