This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Ganyang Aedes with Pak Nil

Semlm pak nil dtg ke kws perumahan kami dan menceritakan pengalaman tentang dengue fever...sgt syahdu mendengar kematian arwah Din beramboi.....jd baca kat Pak Nil nyer blog ni ganyanggggggggggggggggg aedes...... Rehat jap setelah penat bersenam..... nak tahu lebih detail baca la kat sihat selalu blogs ni yerkk Terima kasih kpd tuan blog ini jugak... Terima kasih pak nil share link tu..mmg sgt berguna...kpd sesiapa yg belum tahu rajin2 la baca ekkk utk kebaikan diri sendiri dan keluarga.
0 comments

Orange cake with cream cheese

Best cakes I ever made and had..It turned out soft,moist and fluffy and the enticing aroma of the cake filled the house.
I was happy I made it..We loved the flavor and kick the orange gave to the cake.
All- Purpose flour
2 cups (guna SRF)
Baking powder - 3 teaspoons ( lina satu sudu kecil jer)
Sugar - 2 cups ( ¾ cawan jer )
Eggs – 3 (lina letak 4)
Softened butter - 50 grams ( lina letak 250g butter)
Orange zest - 2 tablespoons
Orange juice - 1 cup
Lina add Walnut and raising
For the frosting ( tak buat tp campur kan sekali dlm cake dan bake)
Cream cheese softened - 1 cup ( lina guna 250 g)
Sugar - 3/4 cup (1/2 cup jer)
Orange zest - 2 teaspoons
Orange juice - 1 tablespoon (3-4 sudu )
DirectionsPreheat oven to 180 degree C.Prepare the baking cake pan by lining with parchment paper..This helps in easy removal of the cake from the pan and also it helps in easy cleaning.Sift flour, baking powder into a large mixing bowl.Add the eggs, sugar, butter, orange zest and juice to the dry ingredients and whisk into a smooth thick mixture.Pour the cake mixture into the cake mouls and even it out with a spatula or back of spoon.Bake for 45 minutes until you get a golden brown crust.Test the cake in the middle with a toothpick or fork.The cake is done when it comes out clean.Allow the cake to cool in the mould itself.Run a knife along the sides and then remove the cake.
0 comments

Kek Chocolate Tanpa Telur

Makan suam2 ....dengan air kopi perrhhh....lazat. Kpd kawan ku yg tgh berpantang anda bolen mencuba cake ini :) Ni cake yg telah dimakan olen si kakak....sedap sgt bau nyer pun sgt harum. Pelik tp benar itu la dia cake tanpa telur. terima kasih pd DJ yg share kan receipe ni...dan ramai lagi kawan2 blog yg telah cuba. Mmg memuaskan hati....tak rugi utk mencuba. So sesiapa dalam pantang pun boleh makan cake ni...ngeh...ngeh. (utk 1 loyang kecil) 1 cawan tepung gandum (Lina guna SRF) * 1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh) 1 sudu kecil serbuk penaik* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat* 1/4 sudu kecil garam 3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing) Lina letak 1/2 cawan gula jer 1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung 3/4 cawan air kopi panas 1/3 cawan susu segar 1 sudu kecil esen vanilla 1 sudu kecil cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka) Cara-cara : 1. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C. (CT guna loyang 6x6x3 untuk buat 2 adunan). 2. Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *. Masukkan gula dan kacau rata-rata. 3. Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula. Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi betul2 panas). 4. Tapiskan adunan. 5. Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat. 6. Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2). 7. Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong. Nak hiaskan dengan ganache pun ok. *** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan. *** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.
1 comments

Nuffnang