This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Ikan Sambal Percik

Tok sah citer banyak mai mula makan dah tak tertahan2 dah ni....mmg sedap tak rugi kalau cuba...ya kawan. Jemput makan...

1 ekor ikan siakap, dicuci bersih dibuang perut dan dikelar-kelar Bahan-bahan sambal percik 2 cm halia 10 ulas bawang merah (Letak 8 Biji jer sbb ikan ikut size ) 3 ulas bawang putih 2 cm kunyit hidup 2 batang serai dimesin sampai lumat 3 helai daun limau purut 5 biji buah keras (Letak 4 Biji) 4 biji cili padi 7 biji cili merah (Tak letak ) 3 cawan santan pekat (dari 3/4 biji kelapa yang dipar ut) jus dari sebiji limau nipis atau lebih garam dan gula secukup rasa minyak untuk menggoreng beberapa helai daun pisang 2 helai daun pandan sekeping kertas timah (aluminium foil) Cara-caranya 1. Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang dimesin sampai wangi. Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan jus limau nipis 2. Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan diatas kertas timah dan sapukan kuah percik di rata-rata ikan. Bungkus rapat-rapat (kalau tidak bungkus pun tak apa) d an dibakar pada suhu 180 darjah C selama 20 minit sampai masak

Note: My first try go to this links Overall..the taste very good....i like... i'll do it again and again... Thank You Chetam and for more info do click here

1 comments

Nuffnang