This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Raspberry Cheese Cake

Assalamualaikum Semua dan selamat pagi, Ni la cheese cake yg dh siap di hias...tp tak cute sgt...main hantam jer....Alia tengok dah merajuk minta di potong cake ni....sian dia....next time ye..sbb umi nak bawa office. Terima kasih Hana....share recipe...ni.... mmg best.
Bila letak buah ada air...pulak cake dh comot.... Ni la bahan yg diguna semasa membuat cheese cake ni.....

Bahan-bahan Bahan-bahan A: 250 gm biskut mudah hadam –

125 gm Better tanpa garam - Bahan-bahan B: 200 ml krim putar(whipping cream) - lina campur yogurt 250 gm krim keju 165 gm gula kastor – lina letak 150g 1 sudu besar jus lemon Bahan-bahan C: 15 gm gelatin halal 100ml air - campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (lina gune air panas, kacau dan sejukkan) Bahan-bahan D 1 pack strawberry – x letak. Topping: 150 ml jus strawberry - lina gune jem raspberry jerk 1 sudu besar tepung jagung - x ltk Cara-cara

  1. Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
  2. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
  3. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  4. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  5. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
  6. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  7. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
  8. Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping lina letak jem raspberry jerSimpan balik dlm peti sejuk….sedia dihidangkan
5 comments

Lunch at Food Court Giant kelana Jaya

Team Mate....haha gambar korang ada kat sini...jgn mare ye...nak beli barang ari jumaat ni ada pot luck kat office ni sempena nak pose dah next week.Nanti kan menu dr lina ye.....
Rojak mamak....member yg selalu makan kata best....tak tahu la lama tak cuba..
Sizzling yee mee....mmg sedap..licin...
Kuey teow yg tak ada rasa.....mmg tak best....
Sizzling ni habis......sedap....la tu...
3 comments

Ramadhan is coming!

Assalamualaikum All friends....

Ramadan is coming all of us have to ask every one around us to forgive us if we bather them in one way or in another , I wish for EVERY ONE MUSLIMS IN THE WORLD to have a HAPPY RAMADHAN and I wish Allah will make it easy for all of us , and for the little boys and girls who is fasting for the first time because they have reached the age of fasting…

Are you ready for it? Do you still remember all the pillars of fasting (Rukun Puasa)? What are the virtues of Ramadhan? Why are we encouraged to read more Quran and do more prayers?

To dearly Alia….happy fasting love….may Allah blesses you always
0 comments

Nuffnang