Bahan-bahan Bahan-bahan A: 250 gm biskut mudah hadam –
125 gm Better tanpa garam - Bahan-bahan B: 200 ml krim putar(whipping cream) - lina campur yogurt 250 gm krim keju 165 gm gula kastor – lina letak 150g 1 sudu besar jus lemon Bahan-bahan C: 15 gm gelatin halal 100ml air - campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (lina gune air panas, kacau dan sejukkan) Bahan-bahan D 1 pack strawberry – x letak. Topping: 150 ml jus strawberry - lina gune jem raspberry jerk 1 sudu besar tepung jagung - x ltk Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.
- Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras)
- Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping lina letak jem raspberry jerSimpan balik dlm peti sejuk….sedia dihidangkan