This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Caremal Cake

Malam tadi dah potong.. .nak merasa sgt2....ALhamdulilah..segala puji bagi ALLAH....mmg tak rugi mencuba...SEDAP!
Alhamdulilah.....SubanALLAH Amazing....nikmat atas nikmat....ALLAH ilham kepada penyumbang recipe....kita dpt menzahirkan nikmat ini.
Ini la hasil nya....walaupun belang2 nya tak sekata....tp rasa nya sgt sedap patut la ita drp johor first time order cake ini 5 PCS cake sekali order....lina pun boleh makan cake 3 slices at one go.....just imagine....Kawan2 apa lagi pergi la jengok blog irma atau ita....
Utk rujukan di masa akan datang lina copy recipe ita ini
mai kita tengok macam mana nak buat cake ini....Cabaran pasti ada.... emmmm tak boleh pulak nak copy recipe nya...nak taip balik malas nya....emmmm...nnt ye Insya ALLAH lina akan letak kan...
Source : Ita

Gula Hangus 2 sudu besar gula pasir Sediakan loyang 8 inc. Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang. Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras. Ketepikan

Bahan Karemel 1/2 tin susu cair 70g gula castor 1/2 sudu teh esen vanilla 3 biji kuning telur Kacau susu dan gula hingga gula larut. Kacau telur dan esen perlahan. Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje. Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi. Ketepikan. Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur. (Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1 70g gula kastor 3 biji telur kuning 135ml air 45ml minyak masak Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih. Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2 140 gm tepung gandum 1 sudu teh baking powder Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna. Ketepikan.

Merinque 6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning 70g gula castor 1 sudu teh krim of tar2 Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering Pukul putih telur hingga berbuih Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi. Gaul rata secara kaup balik Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak. Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.

Belang- belangkan adunan Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink. Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula. Akhir sekali dengan satu sudu. Lorekkan atas adunan dengan lidi.

1 comments

Nuffnang