This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Tag Happy from Syigim

Tag ni dah lama dpt dr blog syigim...terima kasih!..ada satu lagi tag yg sgt interesting walaupun org tak tag tp lina nak ambil dan nak minta izin dr tuan blog..nnt lina post kan. Syigim pasti adalah org pertama kena buat ye...

adakah anda HAPPY sekarang?

Ya sgt happy. Semua orang yg di sayang ada kat depan mata dan dpt apa yg lina nak. alhamdulilah

kenapa anda happy? sbb dah dapat ABAYA dr dubai..dah lama cari/tunggu alhamdulilah dah dapat hari INI(07.07.10. Date pun cantik ari ini). simple tp cantik sgt….kain nya sgt lembut.Terima kasih pada FAIRUS bawa dr jauh...boleh pakai hari sabtu ni ke Yayasan Assofa Rembau.

apa benda yang boleh membuatkan anda happy?

Kan dah bagi tahu tadi bila dapat apa yg kita nak la kan. Lagi satu bila berjaya memcuba recipe baru dan menjadi dengan jayanya , Dah macam therapy minda je…rasa sgt best dan puas release tention…bila semua family members suka ! pernah menerima tag? Tentu la pernah. Kalau tak mana nak jawap macam nikan. nyatakan warna yang anda sukai. warna yg pink, hitam dan putih…byk nyer…tak apa la dh suka kan.

beritahu 9 orang yang anda akan tag

  1. DD
  2. Ciare
  3. hidayah (nak bagi jugak walaupun sygim dh bagi..ni tentu dia happy sgt ni)
  4. Sesiapa yg rasa nak buat sgt di alu2kan.

adakah anda happy dengan apa yang anda ada sekarang? ya sgt2 happy ye.. Ok saper yg suka buat tag sila buat ye..

4 comments

Bihun Sup & Fresh Orange

Mesti korang teruja kan tengok fresh orange tu kan..mmg the best la...bila telan jer terasa cukup rasa manis,dan rasa kepekatan fresh buah orange nya ituuuu... Harga Rm3.00 .Di matrade coop cafe tingkat 4. Jd sesiapa ada urusan bisness dgn matade sila la ke cafe ini.
Cucur yg tgh di potong2 kanKuih Cucur pun sgt sedap....ye..ready nak bawa naik office.
Ni la rupa sebenar sebalum dipotong....
Bihun Sup ni sgt sedap walaupun kuah ni tak berapa nak pekat...tp bila rasa perhhh...harga Rm4.00 per bowl
See..clear both of our bowl....till then...see you in next post.
5 comments

Karipap Pusing

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.....Makan apa pagi ini ya...
Mai layan makan karipap pusing ni di pagi hari bersama satu cawan kopi panas....ye. Recipe boleh pergi ke blog hana....Mekasih ye hana....lina c&p letak kat sini pulak biar kawan2 yg lain cuba. Bahan-bahan
  • *Doh berminyak*
  • 150 gm (margerin + crisco)... gantikan butter dan crisco pun boleh ikut suka ataupun snowbrand shorterning atau2 apa jenis minyak sayur..
  • 300 gm tepung gandum
  • *Doh biasa*
  • 700 gm tepung gandum
  • satu sudu kecil garam
  • air (anggaran dlm 2 cawan, klu doh lembik tambah sdkt tepung )
Cara-cara
  • Step 1 : margerine + crisco, di uli dgn 300 gm tepung .. uli hingga doh licin dan tidak melekat. Uli doh sampai seolah2 berminyak. Klu penat nak uli yg doh besar uli yg kecik2 lg cepat. Klu tak uli dgn betul nanti doh seolah2 pecah tu bila goreng nanti doh karipap jd mcm berderai. Jadikan kepada 8 doh.
  • Step 2 : 700 gm tepung gandum + air + air garam : uli hingga licin juga ikut spt step 1 dan bhgkan kpd 8 doh.
  • Step 3 : Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh berminyak di atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar.
  • Step 4 : Canaikan doh tersebut hingga nipis saiz seperti saiz roti canai segera tu. Ingat2 jangan tekan kuat sgt nanti doh melekat pd papan canai. Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian golong seperti menggulung tikar.
  • Step 5 : Ambil doh golong tikar tu dan canai lg hingga nipis dan berhati2 sms mencanai nih... biarkan btknya lonjong kemudian golong semula spt gulungan tikar. Sbnrnya kalau lg panjang lg bagus sbb nanti nampak lg byk jalur.
  • Step 6 : Doh yg telah di gulung kemudian di potong kpd 4 bhgn. Ikut suka masing2 nak besar saiz karipap tu mcm mana. Canai. Masukkan inti dan kelim karipap seperti biasa. Goreng hingga keemasan. Siap dihidang. (Lina Bakar jer jadi tak la berminyak tp terpulang pd citarasa masing2 la ye)
4 comments

Nuffnang