Sgt lembut.... |
1/2 adunan menghasil lebih kurang 30 biji apam comel |
Peneman Setia.....beberapa biji telah di makan.....lembut kan ahmad...walaupun masa dh menujukkan jam 12.30 am |
Alhamdulillah....apam beras....Recipe biasa lina ambil drp blog Yatie memories....yatie merupakan peminat kuih jenis kukus....mmg sgt berbaloi....Terima kasih teruskan usaha kongsikan menu kuih2 lama....
Sumber drp blog Yatie memories
Bahan-bahannya.
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 1/2cwn gula pasir
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
- Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
- Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
- Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
- Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
- Perap selama 3 jam.
- Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
- Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
- Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
- Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
Sent from my Samsung Galaxy Tab 0 comments