This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Roti sarang lebah = Bee hives mini buns wt butterscoth

setelah di bahagi kpd tiga destination abah, alia dan ummi office...hitam tu habbatus sauda lina letak
tergaring sedikit tp tetap lembut
sebelum masuk oven....

Alhamdulillah....nikmat dlm nikmat yg tidak dpt didustakan....roti sarang lebah yg heboh diperkatakan sgt hot....mai check recipe....Terima kasih pada lydia honey....kerana berkongsi recipe yg sgt meletop ini....ternyata rupa nya buat sesiaapa teruja dan bila menjamah nya pasti rasanya sgt menarik....nak tahu kena memcuba recipe ada disini...Mula dapat drp share link drp blog intanberlian click SINI ternyata berbaloi sgt2 mencuba....terima kasih intan....


  • 2 cawan tepung gandum ____________ saya dah pernah guna tepung roti jugak
  • 1/2 sudu teh dry yeast _____________ saya guna yis mauripan
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • 1/4 cawan plain yogurt (suhu bilik) _________________ saya guna bancuhan susu tepung, maksud saya, mula2 ikutlah sukatan susu tepung u all tu.. macam susu saya guna ni, 200ml air + 3 sudu besar susu.. pastu ambik 1/4 cawan air susu tu untuk gantikan plain yogurt.. 
  • 1/4 cawan minyak sun flower _________________ saya guna minyak masak
  • 1/2 cawan air suam _______________ saya guna air suam2 kuku

  1. Larutkan YIS + GULA + AIR SUAM sampai berbuih macam dalam gambar atas tu tau... Nampak tak yang bulatan putih besar tu, yang tu buih la tu... kalau tak berbuih, seperti yang tepi2 bulatan putih tu, yang warna gelap sikit tu..
  2. Di dalam mangkuk adunan, masukkan TEPUNG GANDUM + BAKING POWDER = saya ayak terlebih dahulu pastu letak GARAM & kacau sebati
  3. Masukkan CAMPURAN YIS YANG DAH BERBUIH & YOGURT ke dalam mangkuk adunan tadi
  4. U all dah boleh uli sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit.. ULI SEHINGGA ELASTIK.. Macam saya, time rajin saya uli sampai sejam time tak berapa rajin, uli setengah jam je... tu pun tetap jugak lembut.. Actually lagi lama uli lagi bagus, roti kita tu akan jadi lebih gebu..
  5. Bila dah puas uli, biarkan doh tu sehingga kembang 2 kali ganda dari doh asal
  6. Bila dah kembang bolehlah tumbuk2 doh tu bagi angin dia keluar
  7. Sapu minyak di tangan u all & ambik doh lepas tu u all genggam doh tu & akan keluarlah doh tu dari celah ibu jari & jari telunjuk kan... Haa doh yang keluar celah tu la u all ambik letak dalam loyang yang dah disapu minyak.. U all buat doh tu jadi sebesar buah langsat je tau.. Ohya, dalam loyang tu, u all susun rapat2 tau doh yang kecik molek tu semua..
  8. U all buat macam tu sampai habis, Doh tu MEMANG LEMBIK & MELEKAT2 DI TANGAN TAPI JANGAN RISAU, U ALL SAPU JE MINYAK DEKAT TANGAN BAGI KURANGKAN MELEKAT2 TU..
  9. Bila dah penuh loyang tu dengan doh, u all letak la apa yang u all nak letak atas dia, macam saya letak badam & jintan hitam... U all nak letak pumpkin seeds pun boleh.. tak nak letak apa2 pun boleh.. ikut citarasa masing2... Dah siap, u all biarkan hingga doh tu naik 2 kali ganda lagi sekali.. 
  10. Bila dah naik 2 kali ganda, bolehla u all bakar... Bila dah siap bakar time tengah2 panas tu, terus curahkan BUTTERSCOTH SAUCE ke atas roti tersebut & SIAP..!!
BUTTERSCOTH SAUCE
  1. 1/2 cawan brown sugar.. macam gambar dekat atas tu yer...
  2. 1/2 cawan whipping cream ____________ saya guna susu cair 
  3. 1/2 sudu teh esen vanilla
  4. 25g butter
  5. CARA2 : Cairkan BUTTER pastu masukkan BROWN SUGAR = Kacau selalu hingga gulanya cair & berbuih.. Tuangkan WHIPPING CREAM secara perlahan2 sambil tangan terus mengacau tau, kang hangus pulak.. pastu MASUKKAN VANILLA... kacau sebati & SIAP..!!
PERINGATAN
  • Pastikan oven betoi2 panas baru masukkan doh roti tadi yer... Kiranya u all kene panaskan oven terlebih dahulu la... Panas oven tu maksudnya kosong la dalam oven tu yer.. takda apa2... U all guna suhu lebih kurang 180 - 200C api atas bawah lebih kurang 10 15 minit ke... Bila dah bunyi "ting".. barulah u all masukkan doh u all yang dalam loyang tu tadi... Untuk oven di rumah saya ni, saya guna suhu 160C.. Untuk 10 minit pertama saya guna api bawah sahaja & 5 minit terakhir saya guna api atas bawah...
  • Doh memang lembik, JANGAN TAMBAH TEPUNG TAPI JUST SAPU MINYAK JE DEKAT TANGAN U ALL TIME NAK BENTUKKAN DOH JADI BESAR BUAH LANGSAT tu yer...
  • JANGAN BAKAR LAMA SANGAT NANTI KERAS
  • Ohya, tujuan oven nak kene betoi2 panas tu sebab nak jadikan roti u all tu nanti lembut selembut kapas... Wah, gitu kekdahnya.. 
  • Kalau tak habis makan, simpan dalam bekas kedap udara yer... Iskk tapi takdanya tak habis makan... sekali hadap je tu... (^_^)
  • Ohya, saya letak BUTTERSCOTH SAUCE YANG TENGAH PANAS2 KE ATAS ROTI YANG KELUAR OVEN TU YANG TENGAH PANAS2 JUGAK... TAPI MESTI BERHATI2..!! Yela, sebab tengah panas kan.. (^_^)

Sent from my Samsung Galaxy Tab 0 comments

Nuffnang