This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Laksa Johor

Recipe yg sentiasa saya buat sejak dr 10 thn yg lalu..kalau ada jer potluck kat office ni la menu saya bawa. tapi sekarang tak lagi....sbb kat blog kawan2 lain ada macam2 recipe yg best2 utk di cuba...recipe ni di beri oleh kakak saya....

Bahan A. untuk di tumis 1)Serai ( 2 btg) 2)Lengkuas/ Halia ( satu hinga dua inci) 3)Bawang Merah Besar dan Bawang Putih (Bawang besar kuning 2-3 biji Bawang ni rasa lebih manis sikit drp bawang besar merah) 4)Rempah Kari (Ni agak2 ye) 5)Cili Kering (ni agak2 ye kalau nak pedas letak lebih kan)

6)Daun Kesum (RM 1.00) 7)1 kuntum Bunga Kantan

Bahan B

8)Ikan di rebus terlebih dahulu (saya guna 5 ekor ikan) 9)Ikan Masin Kurau/Talam (lebih kurang dua inci) 10)Udang Kering/Udang Basah (lebih kurang satu mangkuk kecil ye ) 11)Kerisik 2 sudu besar

12)4- 5 kepingAsam Keping 13)Garam secukup rasa

14) Air secukup nya ( kena pandai agak2 la ye kalau nak pekat jgn letak air byk sgt.)

15)Santan Kelapa (Satu biji kelapa) Bahan C untuk hiasan dan ulaman

16) 1 biji Timun 17)Kacang Panjang (beli rm.1.00) 18)Daun Pudina (rm 1.00) 19)Daun Selasih (RM.1.00 20)Limau kasturi 50 sen 21)Cili api RM1.00 22)Cili besar merah 50 Sen

Bahan D

22) Spaghetti 1 packet (direbus ikut arahan kat plastic)

Cara2

Bahan A di tumis sehingga naik bau..lepastu baru masuk kan bahan B .

Lepas tu rebus bahan D spaghetti

Bahan C di hiris mengikut citrasa sendiri dan sedia untuk di makan.

2 comments

Udang Sambal Tempoyak

Mentang2 sekarang musim durian....Udang masak tempoyak ya menu kami malam semalam....uisshh sedap sgt.... Tambahan lain kangkung goreng belacan dan ikan goreng. Recipe nyer nnt jap ekkk Bahan2 Udang (ikut suke byk mana) *1 biji Bawang besar (warna kuning) *2 Ulas Bawang putih * cili apa (Ikut suka nak pedas letak byk) air 2 sudu besar Tempoyak 1-2 biji tomato segar garam secukup rasa minyak utk menumis cara2 Blend bahan bertanda * . lepas tu panas kan kuali berisi minyak dan masukkan bahan yg dah di blend tadi. Dah naik bau masuk kan udang. sedikit air (ni ikut citrasa sendiri nak pekat kurang kan air) akhir sekali masuk tempoyak....masuk kan hirisan tomato.Biarkan mendidih dan pasti udang dh masak..sedia utk dihidang.... Mudahkan...time to prepare about 10 minute....
3 comments

Kuih Ketayap /gulung

Assalamualaikum dan Selamat pagi semua.... Pagi ni makan sarapan apa ye...menu pagi ni kuih ketayap ambil drp blog HANA Terima kasih ye...Lama juga tak makan kuih ni...jadi inti kuih koci ari ada balance lagi...try...tak sangka semua pulak suka...Total kuih yg dihasilkan drp bahan dibawah lebih kurang 10 gulung....Ni la rupa di dalam nyer....sedap....sgt...
Credit to hana dan kawan blognya an yg lain berkongsi recipe yg mmg enak dan sedap ini. Mari kita tengok recipe nyer pulak... Bahan-bahan
  • *1 biji telur
  • *2 cawan tepung gandum
  • *1/2 sudu teh garam
  • *2 cawan air
  • *1 sudu besar air pandan
  • *sedikit pewarna hijau
  • minyak untuk mendadar
Cara-cara
  • Blend semua bahan yg bertanda *.
  • Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
  • Angkat.Masukkan inti dan gulung.
  • Siap dihidang.
2 comments

Nuffnang