Bahan A. untuk di tumis 1)Serai ( 2 btg) 2)Lengkuas/ Halia ( satu hinga dua inci) 3)Bawang Merah Besar dan Bawang Putih (Bawang besar kuning 2-3 biji Bawang ni rasa lebih manis sikit drp bawang besar merah) 4)Rempah Kari (Ni agak2 ye) 5)Cili Kering (ni agak2 ye kalau nak pedas letak lebih kan)
6)Daun Kesum (RM 1.00) 7)1 kuntum Bunga Kantan
Bahan B
8)Ikan di rebus terlebih dahulu (saya guna 5 ekor ikan) 9)Ikan Masin Kurau/Talam (lebih kurang dua inci) 10)Udang Kering/Udang Basah (lebih kurang satu mangkuk kecil ye ) 11)Kerisik 2 sudu besar
12)4- 5 kepingAsam Keping 13)Garam secukup rasa
14) Air secukup nya ( kena pandai agak2 la ye kalau nak pekat jgn letak air byk sgt.)
15)Santan Kelapa (Satu biji kelapa) Bahan C untuk hiasan dan ulaman
16) 1 biji Timun 17)Kacang Panjang (beli rm.1.00) 18)Daun Pudina (rm 1.00) 19)Daun Selasih (RM.1.00 20)Limau kasturi 50 sen 21)Cili api RM1.00 22)Cili besar merah 50 Sen
22) Spaghetti 1 packet (direbus ikut arahan kat plastic)
Cara2
Bahan A di tumis sehingga naik bau..lepastu baru masuk
Lepas tu rebus bahan D spaghetti
Bahan C di hiris mengikut citrasa sendiri dan sedia untuk di makan.
2 comments