In the making Chawan Mushi..... |
Ini la rupa nya |
Ready to eat...Recipe lina ambil drp blog HANa |
Sumber drp Blog Hana
mai tengok recipe nya
Bahan-bahan
- 1 biji telur size L
- 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
- 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
- 1/2 sk gula
- 50g daging ayam - potong kecil2 ( lina tak letak )
- 2 ekor udang segar - buang kulit
- 2 biji shitake mushroom - hiris
- 2 batang crab stick ( Tak letak juga tk ada stock )
- 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
- 1/2 sk minyak bijan - optional
- daun ketumbar
- potongan carrot kukus utk hiasan
- Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
- Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
- Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
- Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
- Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
- Siap dihidang.