This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Chawan Mushi in the jar....

In the making Chawan Mushi.....

Ini la rupa nya



Ready to eat...Recipe lina ambil drp blog HANa


   






 

Sumber drp  Blog Hana


mai tengok recipe nya

Bahan-bahan
  • 1 biji telur size L
  • 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
  • 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
  • 1/2 sk gula
Filling - bleh ltk ikut suka
  • 50g daging ayam - potong kecil2  ( lina tak letak )
  • 2 ekor udang segar - buang kulit
  • 2 biji shitake mushroom - hiris
  • 2 batang crab stick  ( Tak letak juga tk ada stock )
  • 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
  • 1/2 sk minyak bijan - optional
  • daun ketumbar
  • potongan carrot kukus utk hiasan
Cara-cara
  • Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
  • Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
  • Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
  • Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
  • Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
  • Siap dihidang.
0 comments

Nuffnang