![]()  | 
| In the making Chawan Mushi..... | 
![]()  | 
| Ini la rupa nya | 
![]()  | |||||||||||||||
| Ready to eat...Recipe lina ambil drp blog HANa | 
 Sumber drp Blog Hana
mai tengok recipe nya
Bahan-bahan
- 1 biji telur size L
 - 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
 - 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
 - 1/2 sk gula
 
- 50g daging ayam - potong kecil2 ( lina tak letak )
 - 2 ekor udang segar - buang kulit
 - 2 biji shitake mushroom - hiris
 - 2 batang crab stick ( Tak letak juga tk ada stock )
 - 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
 - 1/2 sk minyak bijan - optional
 - daun ketumbar
 - potongan carrot kukus utk hiasan
 
- Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
 - Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
 - Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
 - Panaskan kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
 - Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
 - Siap dihidang.
 




