This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Sosej Blossom Bun

Assalamualaikum semua dan selamat bercuti kepada mereka2 yg dah cuti.... Yg bekerja terus kan pejuangan anda.....ni kali kedua cuba buat roti sosej blossom...nak cuba buat tocang rambut tu tak berapa kemas cam yatie memories buat...dan nieza, izah....dan blogger yg lain tu.... recipe pi kalau nak refer here Hari ini kat office banyak cafe tutup...bagus juga ada roti...kat tmt kerja anda bagaimana pula?? sunyi sepi jer office ni cam tak ada orang.... Ok la ekkk cukup la mebebel....nnt buhsan pula... 10 comments

Word Verification at Comment

Hari ini mari kita belajar macam mana nak hide kan drp kena tulis word verification bila kita buat comment kat mana2 blog yg kita suka kan...kadang2 kita rasa malas sbb nak kena buat word verification kan.....jadi mai kita hidden kan...kat bawah ni cara2 nyer...harap dpt membantu.....
semoga kawan2 blog yg lain boleh disable kan Word Verification ni....saya mmg suka bagi comment tp kadang kala bila internet terlalu slow
agak terbantut nak tulis comment....Diharap secebis perkongsiaan yg boleh memberi manfaat.
1 comments

Buttery Orange Cake

Assalamualaikum semua dan selamat petang..... cake ni mmg tak jemu utk dimakan....oleh kerana bau harum orange tu....walah.....tak tahu dah berapa kali buat cake ni mmg sangat sedap.....rugi kalau saper tak cuba....mudah ,senang, tak cerewet dan yg utama sedap.....yatie memories terima kasih...sgt...semoga sharing recipe anda dirahmati allah....ramai kawan2 office dah cuba mmg memuji akan kesedapan cake ini.... 8 comments

apa itu zoom a

This is a landing page zoom a...kepada ibubapa yg tidak pernah melihat nyer...setahu saya mmg telah diguna pakai oleh seluruh sekolah2 di malaysia....Nak tahu boleh click kat gambar kat atas tu...tp tengok landing page jer la :)
alia tekun menjawap soalan di zoom a....tanpa menyedari saya ambil gambarnya
apa itu zoom a....
saya pun baru tahu setelah membuat pembayaran yuran tahunan, bayaran yg sepatutnya semasa awal tahun persekolan ari itu....
Guru kelas alia ada mention nak masuk zoom a tak....macam mana benda nya zoom a ni....berapa yuran tahunanya....RM10.00 setahun....
saya setuju utk masukan alia....
inilah hasil nya....
ari jumaat lepas alia sudah dpt ID dan password utk login ke web site zoom a....
Bermula la hari semlm dan hari ini dan seterus nya alia dan zoom a.....
Jadi kepada ibubapa diluar sana...jika anak2 anda dah pun pernah menggunakan zoom a....mari la berkongsi dengan saya apa kelebihannya zoom a ini.....
0 comments

BUTTERMILK PANCAKE

sarapan pagi tadi simple jer buttermilk pancake...senang,cepat dan mudah....ni percubaan kali kedua....buat pancake ni.....yg pertama kalau nak tengok pi klik kat sini ekkk....hari minggu ni tak ada aktiviti. kepada yg belum mencuba boleh la cuba....mmg tak mengecewakan....
5 comments

Melayan Kehendak Anak2

Oleh kerana hari ni kerna pi kerja...atas pemintaan alia mahu makan di domino pizza....maka dah tunai kan hajat nyer
Abis la dua potong makan ok la....mmg kenyang makan dua potong pizza ni sbb besar...
lil darwisy abis makan sepotong.....
Muka sgt suka diambil gambar nyer....
kakak buat aksi.....comel sgt la tu.....
sebelum pizza ready utk di ngap...ngap...
8 comments

sempoa @ abacus

Assalamualaikum dan selamat pagi semua, Setelah sebulan alia di alam sebenar persekolahan....sgt teruja pada pemulaannya....tp sekarang agak kurang tumpuannyer .....memandangkan pelajaran yg diajar macam budak tadika....mewarna disetiap mata pelajaran yg di ajar....kebanyakan soalan yg saya lihat di buku sekolah nyer mmg semua tu telah di ajar semasa di taski... Utk tidak membosankan alia saya cuba mengalih perhatian kepada sempoa dan abacus....sbb ni mmg tidak di ajar semasa di taski....dia agak teruja....pada buku latihan mate ada terdapat soalan ni....oleh kerana saya sendiri tak pernah belajar....saya cuba google dan terjumpa blog cikgu sue....sgt dpt membantu ibubapa seperti saya...Terima Kasih cikgu sue..... Harap usaha cikgu sue di rahmati allah...Insya allah....dan kepada parents yg pernah dan ada anak yg dh belajar abacus dan sempoa ni boleh la di kongsi kan dengan saya yg masih lagi tercari2 bagaimana cara pembelajaran nya.... semoga apa yg kita kongsi kan di sini memberi ilmu yg bermanfaat pada org lain Insya Allah.... 7 comments

Special Giveaway from Moscow

Assalamualaikum to Nor and all reader..... Contest lagi ekkkk jgn bosan ye kawan2 utk memeriahkan dunia berblog apa salah nyer kan bukan kena bayar pun....perlukan masa utk menaip jer....tak ada n3 yg best jadi lebih baik join contest kalau ada rezeki ....dpt la...tapi itu bukan tujuan utama saya.....kita akan dpt kawan baru kawan baru....jauh pulak tu nun di moscow.....kalau ada anak dah bersekolah cerita kan la kisah persekolahan mereka... i nak sgt tahu macam persekolahan mereka di sana...so boleh bertukar2 idea as a parents. Kepada sesiapa yg berminat nak join contest ni sila click kat gambar yg comel tu ekkkk... ok mai check syarat2 nyer Syarat-syaratnya 1. Peserta mesti mempunyai blog (kalau tidak camana nak tag member kan?) (Done) 2. Anda dijemput menjadi follower http://norakhtar.blogspot.com (tiada paksaan) (Done) 3. Post satu entry ttg giveaway ini di dlm blog anda "Special Giveaway from Moscow" dan link kpd blog ini ( copy syarat penyertaan dr no-1 hingga seterusnya)..dan kalau rajin letak enty berkaitan di sidebar blog anda..kalau tak rajin..tak payah..tak nak paksa..:) 4. Tag 5 orang rakan blog anda(nak tag lebih pun takpe) dan pastikan mereka tahu diri mereka telah di tag. ( saya nak tag matul, hawa,aida, fid dan ciare) 5. Tinggalkan komen ikhlas anda tentang (1) kebaikan giveaway dan (1) keburukan giveaway di bahagian komen kat bawah ini beserta URL blog anda supaya senang saya contact. 6. Giveaway ini bermula petang ini hingga 28 Feb 2011. 2 comments

Cup Cake

Walaupun balik lewat gak la drp office semlm....yeah berjaya gak buat cake ni utk kawan2 office...sbb dh janji kan kena tunai kan....cake pilih dah semestinya cake oranga lagi....dan lagi tanpa jemu....recipe nyer sama jer ....kalau nak jugak pi la kelink yg sebelum ini....
cake ini sepatutnyer bawa ke glomac tp apa kan daya terpaksa bertugas di luar kawasan...jd di gantikan member kat office kl....sorry kawan2 ku di kelana jaya...nnt ada kesempatan akan ku buat khas utk korang ekkkk....
ok babai ...hari ini farewell liza selamat berjuang di tempat baru.......semoga berjaya di tmt baru nnt.
7 comments

1st GA Pearl by mOoN

Click kat gambar kat atas tu ukt join ye kawan2....
Asslamualaikum dan selamat pagi semua
Utk memeriah kan lagi contest ni saya join la atas rela hati, sebenarnya di tag oleh aida. Terima kasih aida... Apa salah nyer kan kita buat jer mana tahu ada rezeki yg tak disangka kan….l
Lagi pun usaha tangga kejayaan kan
Berbalik kepada soalan tag yg di kehendaki ini kepada pilih tiga warna…putih, peach dan hitam suh kita describe….saya suka warna hitam….nampak sgt elegant bila pakai baju warna Hitam…dan yg paling penting sekarang saya dah mula suka pakai ABAYA yg berwarna hitam, sejak bila mula drp dua tahun lepas…..cantik,mudah , ringkas dan kemas…sgt mudah utk bersolat dimana jua kita berada tanpa perlu membawa kain telekung :) ( ye betul baju lain pun boleh jugak tp saya suka ABAYA)
Sekarang saya nak tag 3 org ini
azira ( Practice make prefect)
, syigim ( sila rajin kan diri, kamu sgt creatif pasti boleh menang )
, nieza ( Kamu jugak sgt rajin )
Korang rajin2 kan diri ekkkk.
3 comments

Pau Ian-ieza@MyR

Pau ini saya letak jer filling blueberry dan chocolate
Yeah pau sulung ku.....seletah membuat percubaan yg tidak berjaya akhir nyer ....ni la hasil...tp rasa cam kurang gebu...kalau guna BM mesti lagi gebu agak nyer....tak apa la janji merasa makan pau buat sendiri kan.....Terima kasih kepada mamafami yg share recipe ini.....lepas ni nak try recipe kat blog mat gebu pulak.....hati terasa rasa sgt gumbira....
kepada member office tu ekkkk tengok gambar dulu ya, nnt kalau kita ada kat office kalian boleh la jadi tester tetap saya.... :) Bukan system jer kena test tp kuih pun kena test gak kan....pass or fail.....
mai tengok cam mana nak buat nyer
PAU (Ian-ieza@MyR )
Source - mamafami
Ingredients :
100 g lukewarm water
73 g sugar ( lina kurang kan letak 50 g )
11 g instant dried yeast
60 g water
306 g superfine flour (I used Pau flour)
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon cooking oil
20 g vegetable shortening Method :
1. Mix lukewarm water, sugar and instant dried yeast. Set aside for the yeast to ferment.
2. Pour the water into the Bread Maker pan, followed by the yeast mixture.
3. Top it with flour, bicarbonate of soda, bread softener and cooking oil.
4. Set the BM to 'dough' function. Once the dough is just combined, add in the shortening. Leave the rest to the BM
.5. Once the dough is double the size, punch down to release air. Divide into 30g balls.
Let the dough rest for 10 minutes.
6. Flatten the dough and place the filling in the middle. Cover the filling with dough and place it on a piece of grease proof paper.
7. Arrange the dough in the steamer and let it rise to double the size.8. Steam for 10 minutes.
9 comments

" AKU , BEN ASHAARI dan ELEE MARDIANA "

Ya Allah ...tak tahu apa nak cakap ..... kita buat n3 khas utk MUHAMMAD Hairuman melecur teruk akibat terkena renjatan elektrik ketika kait kelapa sawit .. Jadi mai la kawan2 yg lain sama2 buat n3 khas utk adik ini....nak tahu lebih lanjut baca Berita harian ni Terima Kasih BA war2 berita ini. 4 comments

Lempeng Pisang Oat

recipe asal drp blog mat gebu...Terima kasih cik mat gebu ....tp lil darwisy makan sampai tiga keping ...seronok tengok kan dia makan .....kat sini saya c&p recipe nyer.....tak sempat nak susun cantik2 ..masak jer lil darwisy dah tunggu dengan pinggan kosong.....abis jer berlari ke dapur nak lagi.....ni jer yg last tinggal....dpt merasa 1/4 jer .....sedap jugak... sbb semlm sgt kecewa ngan doh pau yg tak naik2...dua kali cuba tak berjaya gak.... saper yg pernah buat pau tolong bagi tahu ekkk kalau keadah manual ni cam mana sama jugak ke cam nak buat roti tu..... sumber :Mat gebu

BAHAN-BAHANNYA :-) 250 gram pisang, dilecek halus 200 ml susu segar (mat guna 100 ml susu sejat + 100 ml air) 1 cawan quaker oats 3/4 camca teh baking powder (mat tambah) Sedikit gula jika perlu (mat tak letak) Garam secukup rasa Madu, untuk hiasan Mentega, untuk hiasan CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Satukan semua bahan2 di atas kecuali madu, mentega dan garam. Kacau rata dan masukkan garam secukup rasa. Rehatkan bancuhan tadi selama 5 mini, tujuan biar ianya menjadi pekat sedikit.
  2. Lenser kuali non-stick dengan sedikit minyak (mat guna paper towel bersih, celup sedikit dalam minyak dan sapu atas kuali), panaskan dengan api sederhana.
  3. Sendukkan bancuhan tadi ke dalam kuali dan leper2 kan sedikit. Tutup permukaanya, selepas 1 - 2 minit, buka dan jika permukaan kelihatan berlubang2, boleh terbalikkan lempeng. Masak sekejap lagi. Angkat dan buat kaedah yang sama untuk baki bancuhan.
Hidangkan bersama mentega dan madu..Selamat mencuba untuk semua 2 comments

Ikan Susu

ikan susu ni rupa sedapnya sgt sedap...dibakar dan dicicah dengan sambal kicap....makan bersama sup cendawan....dan nasi panas.... Ikan ni mmg byk tulang sikit tp tak berbau hanyir ikan....ikan ni lebih kurang ikan terubuk yg byk tulang tu..tp ikan terubuk mmg sgt2 la byk tulang nyer.... siapa pernah makan ikan ini..share la yerk...selain dibakar masak apa lagi yg best ekkkk.. 1 comments

BUTTERY ORANGE CAKE

Assalamulaikum semua dan selamat pagi.. Sarapan apa ekkk pagi2 ni.....saya makan orange cake jer ngan milo panas.....tak yah sebuk2 nak keluar cari sarapan.... kali nyer saya cuba buat cake ni separuh adunan saja....saya cuba menggunakan marjerin keluarkan FELDA....boleh tahan jugak rasa nyer guna marjerin tu....tp guna butter pada saya lagi sedap aarrrr... tp tak apa ni semua taste bud masing2 kan mai tengok recipe nyer...kepada penggemar cake orange ni patut cuba..mmg tak rugi cuba...sgt sedap....sbb tu cake ni dh byk kali dibuat...Terima kasih yatie....share lovely recipe ni...Semoga yatie sentiasa ceria selalu seperti saya menikmati cake ini....utk buah separuh bahagi dua jer sukatan yg ada tu yekkk..kali ni jugak saya guna oran sunquick yg dibancuh...mengikut sukatan yg dikehendaki....mmg tak kecewa....sedap ye.... Sourse: Yatie Momeries Bahan 250gm butter (dilembutkan) ( sy letak 125 gm) 2 sudu besar parutan kulit oren-saya letak 1 sb je ( satu biji kulit limau tu ) 330gm gula castor~ saya guna 250 gm je ( 100gm jer) 4 biji telur (2 biji) 225gm tepung naik sendiri (150 gm) 75gm tepung gandum (x letak ) 180ml orange juice (90 ml ) 1 sd kecil ovallete ~ ni k.nor tambah ..(saya pun tambah..) (lina ikut recipe letak 1/2 sudu) Cara-cara 1. Pukul butter, gula dan ovallete serta kulit oren sehingga kembang. 2. Masukkan telur dan pukul lagi. 3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Pukul rata. 4. Isi dalam loyang yg telah dialas kertas dan di gris. Bakar 1jam 10min...180C... (ni ikut oven masing2 ekkk) #Orange juice tu k.nor guna air bancuhan sunquick oren aje sebanyak 180ml spt kehendak resipi....(saya pun ikut mcm K.Nor dan yatie ..). ## utk hasilkan kek marble spt diatas, bahagi dua adunan dn campurkan 1 bahagian dng 1 sudu teh coklat emulco dn sedikit pewarna coklat(ni saya tak buat sbb kat umah ni kurang sikit dgn chocolate utk cake .### Lapiskan satu persatu adunan secara selang seli hingga habis baru la dibakar. 10 comments

Cinnamon Roll

Kan dh cakap mmg teruja sgt nak buat mlm tadi sempat jugak buat cinnamon roll ni....mudah jer rupa nya nak buat nyer....sedap dimakan sarapan bersama kopi o atau milo
ni rupa nyer sebelum di bakar....lina telah mencuba dengan 1/2 adunan
mai tengok recipe nyer ekkkk....sumber recipe ni drp blog maria.....Terima Kasih maria share recipe ini....boleh di jadi kan menu sarapan pagi....
Source : Blog maria
Bahan:
4 cawan tepung (lina 2 cawan tepung roti )
1 peket yis mauripan ( ½ peket jer )
500 ml susu 'fresh milk' ( 250 ml susu)
1/2 cawan minyak masak ( 30 ml lina letakkan
1/2 cawan gula pasir ( 2-3 sudu gula shj)
Cara :
1. Panaskan susu... masukkan minyak masak dan gula... gaul hingga sebati / larut dan mendidih...
2. Bila mendidih... tutup api... biarkan hingga suam (makan masa dekat 1 jam jugak) baru masukkan Yis... gaul rata-rata...biarkan 2 minit pulak.
3. Masukkan tepung... gaul rata-rata...biarkan satu jam utk yis dan tepung kembang (untuk makluman adunan tepung ni mmg lembik sikit)
Note drp lina memnggunakan tepung roti tak perlu letak satu cawan lagi tepung ye….dia mmg lembik tp tak melekat sbb kita akan letak kan sedikit tepung utk mengelak doh melekat diatas tmt mencanai tu
4. Bila dah kembang cantik masukkan lagi 1 cawan tepung, 1 sudu teh garam, 1/2 sudu teh soda bikarbonat dan 1 sudu teh baking powder... semua bahan2 ni ayak bersama dulu... pastu baru masukkan... gaul rata semula.
5. sekarang doh dah sedia utk diuli... taburkan tepung di atas meja... baru canai doh (tepung digunakan agar doh tak melekat-lekat)... canai doh menjadi bentuk empat segi panjang...
6. sapukan mentega yg telah dicairkan atas permukaan doh... tabur gula... tabur serbuk kayu manis... ok bole gulung... pastu potong-potong... susun dalam loyang... sedia utk dibakar... ;p
7. Bakar pada suhu 200'c selama 20-30 minit.
8. bila dah suam sikit baru bole letak topping... sebelum letak topping aising
bahan topping :
1 cawan gula aising ( lina letak guna nih sedikit jer 2-3 sudu jer)
2 sudu besar fresh milk ( tukar letak whipping cream 2 sudu )
1/2 sudu esen vanila (ni ikut recipe)
1 sudu besar butter (ni pun sama) ( lina tambah kan almond dan Chocolate sedikit)
cara :blend semua bahan aising bersama hingga likat... then tuang la atas roti
6 comments

Lil Darwisy B4 turn 2 year old

muka bila merajuk dan nak marah.....nak tutup muka..... kejap jer masa berlalu lil darwisy akan masuk umur 2 thn.....
Budak yg kuat merajuk dlm diam ni.....tanda nak protes.....ngeh...ngeh...ummi sayang darwisy...
kecil lagi dh nak bawa keta....boleh tunggu dah besar ekkkk....

2 comments

Bubur Kacang

Lama tak makan bubur kacang campur dengan jagung yg sgt sedap ni.....jauh tukang masak nyer drp perlis....tp mmg sedap sgt....Terima kasih ekkk...
3 comments

'Apa Di Dalam Backpack Anda

kepada kawan2 yg lain tu sila la rajin kan diri join contest nih ekkkk....bukan apa saje memeriah kan dan dpt ramai kenalan di alam maya ni....bagus boleh bertukar2 cerita.....kalau nak join click jer kat link kat atas tu....:)
Emmm ternampak contest ni kat blog BA jadi saya merajinkan diri utk join....apa yg di perlukan ialah apa di dlm backpack anda.....kat bawah tu dah tunjuk kan tiga benda ni mmg akan sentiasa dibawa....notebook, hphone dan camera.....sbb apa hphone nio senang nak berhubung dengan sesiapa saje yg nak di hubungi, camera sudah semestinya la kan utk update blog pasti ada satu dua gambar...kalau tak ada gambar kurang ummmmpppp la kan.....notebook harus la utk update blog bila free time kan...tu jer....
4 comments

Nuffnang