This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

American Pancake

Lembut jer...ni dah boleh buat apam balik..lipat dua letak kacang jagung dan sedikit gula pasir..mesti lagi tambah sedap.
Cantik pemukaan nya dh tak berpanau...
Pagi ni cuba buat American Pancake..recipe macam biasa drp blog yatie. Terima Kasih banyak2 dan tip yg diberikan tu sgt berguna... yatie dapat recipe ni drp dapur kak Umi..Terima kasih drp saya...Kali ni dah tak berpanau lagi....cantik permukaannya. Kwan2 yg lain kalu ada masa boleh cuba...di sini say c&p kat blog saya pula supaya kawan2 yg lain boleh membuat nya. Bahan:-
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 biji telor
  • 1 cawan buttermilk (1 cwn susu segar + 1 sudu besar lemon juice)
  • 1/2 cawan gula kastor-saya letak 4 sudu besar
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat ( Kena kurangkan sikit ni pada pendapat saya la ataupun tak perlu letakkan)
  • 1/2 cawan minyak jagung/m.masak(saya letak 5 sudu besar)
Cara-Cara:-
  1. Campur aje sume2 bahan dan kacau rata.
  2. Rehatkan selama 20 minit. Panaskan non-stick pan dengan api perlahan.
  3. Tuangkan adunan dan biar sebentar (tutup pan sebentar). Bila pancake dah mula berlubang2 dan agak kekuningan bahagian bawah, terbalikkan dan masak hingga hingga kuning keemasan. Angkat. Hidangkan dengan syrup, butter or fresh fruits..
*Petua supaya pancake kelihatan cantik permukaannya adalah dngn menggunakan non stick pan...gunakan api perlahan dan tak payah sapu butter/minyak pada pan. Selamat Mencuba. 0 comments

Pancake Mayonis

Terima Kasih pada Yatie....dr blog dia rasa teringin nak makan...sabtu ahad breakfast makan Pancake Mayonis ni...mmg berbaloi2 sgt...bukan sahaja anak2 suka.....satu family...mudah pulak tu tak sampai 10 minute masa utk prepare. Tunggu dalam 20 minute rehat kan better. Masuk kan dalam pan....Dah nampak berlubang macam tu terbalikkan....seperti gambar kat bawah ni....Bak kata Hana mmg berpanau gitu la rupa nyer...tp bila di makan sedap..wehhhh...tak rugi cuba...recipe kawan2 blog ni mmg best....rajin ngan tak jer....ya.
Ni la hasil nyer sgt lembut dan gebu....
tengok reaksi darwisy ...itu.....tak sabar2.....umi....nakkkk... Terima Kasih Yati dan Hana berkongsi recipe yg sungguh enak ini Semoga kalian berdua akan ikut jejak langkah Rose....
Bahan-bahan ni Menghasilkan 6 keping pancake
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter , cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis
Cara-cara
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.
6 comments

Nuffnang