This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Marble Cake Mat Gebu

Assalamualaikum all dan selamat petang....dh lama kerja bake ini bercuti....teringin sgt nak makan cake drp blog En Mat gebu...ternyata sgt berbaloi cake ini sgt sedap....moist , lembut wangi bau strawberry sgt fresh....gambar ni dh rotate tp bila upload ttp jadi macam ni jugak...ada sesiapa boleh tolong....

 ada extra dlm cup 6 pcs...sesuai la utk makan di rumah....
 Ni dah malam...lil darwisy nak juga cake yg dimakan di ambil gambar...abis satu ketul...bangga dia makan...sedap sgt ummi....tp mmg betul sedap betul kata mat tu...kalau tak caya boleh pi blog En Mat click di SINI
 Yg ni di bawa ke office...Alhamdulilah...semua suka....Terima Kasih En Mat Gebu
Cake ini sebenarnya telah di cuba oleh zue...masa majlis makan2 tu yg teringat nak makan lagi...sebab sedap....siapa yg teringin nak buat cake tp tercari2 cake apa...Cuba la cake ini pasti tak kecewa...
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
280 g tepung gandum*
1 camca besar susu tepung*
1 camca teh baking powder*(*digaul rata dan ayak)
5 biji telur gred A
1 camca besar ovallate
250 g gula halus
30 g gliserin* ( lina guna
whipping cream)
20 ml air*(*disatukan) ( jadi lina skip ) ikut nota mat
1 1/2 camca teh coklat emulco
1 camca teh strawberry emulco
1 /2 camca teh rose essence
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.
  2. Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.
  3. Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar).
  4. Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


1 comments

Nuffnang