This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Kata - kata Profesor UNGKU Aziz

Tertarik dengan kata Professor Ungku Aziz ni.....renung2 kan fikir2 kan... Macam mana kawan2 ada comment?
4 comments

Labu Kegemaran Rasulullah s.a.w....

Tahu kah kita LABU Labu adalah makanan kegemaran Rasulullah SAW. Sesiapa yang cintakan Rasulullah, kenalah sukakan makanan kegemaran Rasulullah. Tidak boleh benci atau tidak suka. Itulah tanda kasih..tanda cinta pada Rasulullah. Seorang Sahabat Ranhu tidak sukakan labu tetapi apabila beliau melihat Rasulullah tercari-cari labu dalam masakan berlabu yang dihidangkan pada mereka, beliau terus menjadikan labu makanan kesukaannya dan selalu memakan masakan labu selepas itu. Maksud hadith, barangsiapa cintakan Rasulullah SAW hendaklah dia mengamalkan sunnah Rasulullah SAW. Barangsiapa yang cinta dan beramal dengan sunnah Rasulullah SAW makan dia akan bersama dengan Rasulullah SAW di dalam syurga. Saya sangt tertarik hati....selama ini kita memakan sayur labu tetapi tidak TAHU LABU ini makanan Kegemaran Rasulullah s.a.w dan ada terdapat dalam Kitab Syama`il Muhammadiyah karangan Imam at-Tirmidhi RahimahuLlah Ini buka rekaan @pun bidaah....ya kawan.....kalau nak kepastian sila rujuk Kitab Syama`il Muhammadiyah karangan Imam at-Tirmidhi RahimahuLlah Duhai anak2 ku Alia dan Darwisy mulai drp saat ini sayur labu WAJIB menjadi hidangan makanan kita....Insya ALLAH ummi akan buat cookie labu.....ingat la tak recipe cookies LABU..... Bila ada kesempatan/ kelapangan Insya ALLAH 9 comments

Stylish Blogger Award from Nieza

Assalamualaikum semua.... Terima kasih kepada nieza bagi award ini....rasa mmg tak layak blog biasa2 jer dan gambar pun mmg akui tidak menarik....mmg saya akui kekurangan nya tidak kreatif langsung...:) Buat masa ini saya mmg sgt sibuk dengan tugasan harian di rumah mahupun di office....kerana ada event besar....harus saya sempurnakan.....mmg cabaran dan tanggungjawap yg sgt besar.... Insya allah saya buat yg terbaik.....Tp utk memuaskan hati semua pihak.....saya tak pasti...semua nya saya serahkan pada yg ESA menentukan.....kerna saya hanya lah seorang hamba yg serba kekurangan. Doa kan saya semoga apa yg dirancang berjaya seperti apa yg telah dirancangkan.....semoga Allah memudahkan segala urusan saya.....Amin. Blog Award ini saya nak bagi pada....
  1. Aida.....saya suka baca pasal luahan hati nya...
  2. Awa - kalau baca blog more to ttg kesihatan.....
  3. Syigim - mmg terkenal la dengan cara penulisan yg sgt baik
  4. Hidayah - Doktor yg suka menulis mmg hebat penulisan....tak caya pi la blog dia.
  5. Ica - suka baca tentang kisah benar kehidupan nya seharian dan keluarga.....penulisannya pun sgt bagus....
  6. Izah - saya suka ambil recipe drp blognya
  7. Yatie - mmg terkenal....semua recipe dia kalau di cuba mmg tak keciwa
  8. hanamemories - mmg recipe dan gambar2 makanan yg mengiurkan....
  9. Mat gebu - recipe nya dan tunjuk ajar dlm blog nya mmg tak boleh di nafikan lagi...alhamdulilah semua roti2 yg saya cuba drp recipe blog MAT berjaya saya buat walaupun tak secantik MAT yg buat...sifu kan.
  10. Azira - saya mmg suka baca blog kamu....
  11. Cikgu Su - Saya sgt suka blog cikgu sue....yg berkongsi banyak tentang pelajar dan byk lagi..sila la ke blog nya nak tahu lebih lanjut.
Wahai kawan blog semua sudi la terima award ini ye..... Terima Kasih juga.....kerna singgah blog yg serba kekurangan ini. 9 comments

Roti Cheese

Assalamualaikum semua,
Apa Khabar....salam maulidu rasul....Dah lama tak update sgt bz....dengan perbagai urusan....yg patut di selesaikan.....roti ni dah lama nak buat....semlm baru ada sedikit kelapangan dan berkesempatan membuat nya...Alhamdulilah menjadi tp bentuk nya itu tidak memuaskan....tp sgt lembut.
Recipe ni biasa la ambil drp blog En Mat gebu....Terima kasih berkongsi .....recipe dan caranya sekali....lil darwisy sgt suka....semlm lepas bakar 2 ketul lil darwisy makan...
Terima kasih kepada yg berkunjung ke blog ni walaupun blog ini tiada apa yg menarik nya...hanya la cerita pasal pembesaran anak2 dan sedikit percubaan mana2 recipe drp blog kawan yg lain.
Terima kasih juga kepada teman2 blog yg telah mendoakan lil darwisy....Salam maulidur rasul semua...mari la kita berbanyakkan selawat keatas NAbi kita MUhammad s.a.w......
11 comments

Lil darwisy turn to 2

Hari ini lil darwisy dah masuk dua tahun....sgt cepat masa berlalu..ummi tak sempat nak buat apa2 sibuk dengan urusan dunia....Insya Allah kita pergi masjid dan membanyakan bacaan salawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.....semoga dengan keberkatan di malam ini anak ummi menjadi anak yg soleh dan solehah Insya Allah... Bijak di dunia dan Bijak di akhirat....sebagai mana pesanan guru ummi ini.... Tenghari tadi ummi balik kejap ke rumah sbb abah tak berapa sihat dah dua hari.....jd tenghari tadi abah dan ummi ambil darwisy drp rumah baby sitter..... sampai saje dlm kereta abah dan ummi menyanyi kan lagu selamat ulang tahun dan happy birthday darwisy.....tak tahu la kenapa darwisy tak ada pun menunjuk kan muka yg ceria muka stone dia ....kesian juga.....tak ada cake ye sayang......Insya Allah ummi akan usaha kan....semua nya dlm perancangan ummi tapi apa kan daya kita kena akur ....perancangan kita tidak sebaik perancang Allah utk hamba2 nya.... Ummi yakin dan pecaya apa yg ALLah aturkan adalah yg TERBAIK......Ketahui lah darwisy ummi , abah dan kakak sgt sayang darwisy..... note: utk lil darwisy bila besar nnt boleh baca hasil peninggalan ummi...utk anak2 yg dikasihi. with love Ummi, abah dan kakak alia 19 comments

Nuffnang