This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Kerabu jantung pisang




Alhamdulillah buat pertama kali memcuba buat sendiri kerabu jantung pisang.......betul kata kak nor sedap dan berbaloi.....boleh ke blog nya www.secubitgaramnor67.com  ..hasil carian google juga..sumber kata nya drp blog raihan@periuk tanah. Terima kasih berkongsi....

KERABU JANTUNG PISANG
resipi asal Sheila Rusly
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang) 
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam

*Tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Didihkan air dalam periuk.
Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.
Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.
Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan.
Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....

***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.

(nota lina : lina goreng cili padi, bawang besar dan bawang putih lepas tu baru tumbuk halus)


Sent from my Samsung Galaxy Tab 1 comments

Pulut kuning

muka dh tk sabar nak makan....
bersedia utk makan....dah


Alhamdulillah pemintaan si kecil dipenuhi....pulut kuning kegemaran ahmad....ayat ahmad.....ummi.....kulut tuning ada....alhamdulillah ada ahmad atas meja!!....

lina ikut recipe drp blog kak wan...

Ni link nya recipicitarasawan drp pertama kali buat sehingga kini mengunakan recipe drp blog kak wan....

Sumber blog kak wan

500 grm beras pulut
1 asam keping
2 sudu kunyit (ni lina agak2 je)
2 helai daun pandan (tak letak)
350 ml santan (yg ni lina agak2 je )
1 sudu garam
1/2 gula (tak letak next time kena cuba apa beza nya )

cara2

1) rendam pulut 4 hinga 5 jam ataupun semalaman, letak kan kunyit, asam keping
2)Ketepikan asam keping , toskan pulut dan kukus kan selama 25 minute separuh masak
3)lepas tu keluarkan letak dlm mangkuk besar gaulkan dgn santan pekat
4)kukus semula sehingga masak lebih kurang 15 minute
5)dh masak letak kan dlm mana bekas yg kita nak...tekan bagi mampat dan boleh hiaskan cantik2

senangkan dengan ada nya kawan2 kakak serta adik2 berkongsi recipe kita boleh cuba sendiri...

ikut step ni insya Allah menjadi....dan berbaloi...



Sent from my Samsung Galaxy Tab 2 comments

Nuffnang