Assalamualaikum.... Pegedil ada dua ketul jer yg belum sempat di ngap..ngap....tak sempat nak ambil gambar.....anak2 kecil ku mmg suke kan pegedil ni..ada cheese mmg kegemeran...Terima kasih kpd blog
resipicitarasawan kerana berkongsi recipe yg simple ni. Dan spt biasa saya c &p share ngan pembaca blog ni pulak. Sesiapa nak cuba sila kan.
Bahan-bahan yg di perluakan.
500gm ubi kentang
20gm keju parmesan
1 sudu besar susu cair
1 labu bawang besar - dicincang kasar
1 tangkai daun sup - dihiris halus1 tangkai daun bawang - dihiris halus
3 sudu besar bawang goreng - diramas sedikit
1 biji telur -dipukul sedikitgaram dan lada sulah secukupnya
Breadcrumbs secukupnya untuk menyalutMinyak untuk menggoreng
Cara-cara :
1. Kupas kentang, bersihkan dan potong baji. Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan. Kemudian leyek hingga hancur ketika masih panas. Masukkan susu cair, gaul rata dan ketepikan.
2. Cincang bawang besar, kemudian goreng hingga layu. Masukkan kedalam pengisar kering dan kisar hingga hancur.
3. Masukkan bawang kisar, keju, daun sup, daun bawang dan bawang goreng kedalam ubi kentang. Gaul rata, perasakan dengan sedikit lada sulah dan garam secukupnya.
4. Ambil sedikit adunan, kepal bulat dan leperkan. Buat hingga habis.
5. Celup begedil ke dalam telur yang telah dipukul, kemudian golekkan ke dalam breadcrumbs.
6. Goreng hingga keperangan.
Angkat dan toskan.
Posted by
lina
at
8:41 AM
5 comments:
uii memang nampak sedap, pulak2 ada cheese kan..boleh amik la resepi ni..nak try jugak kalau ada cukup bebahan nanti
looks yummie!
Arfa.
Hi Lina, how are you? Lama I tak singgah sini...sorry lah dear. Hope you and your family are doing fine...
izan - buat jgn tak buat izan mmg sedap
arfa - mmg sedap tau dua2 akak dan adik suka
rasa nk try buat pegedil ler..he he he...mintak resepi nie yea kak lina nak bagi dekat mak.suka makan pegedil dr kecik lg..
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!