This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Banana – Buttermilk Muffin

Pertama kali tertengok kat bakery shop ada jual Buttermilk so hati teruja nak cuba...sbb sebelum ni dh cuba macam2 versi...ada letak yugourt , milk dan ini pertama kali cuba lina letak ikut recipe ada letak Buttermilk.....mmg hasil tidak mengecawakan..sesiapa yg mmg peminat muffin tu boleh la memcuba....recipe ni jugak lina ada tambah kan serbuk kayu manis satu sudu kecil.....
ni gambar daripada dekat.....bau harum pisang...satu rumah.....:)
Ni la rupa kat dlm nyer mmg lembut sgt dan lembab sikit....tp sgt sedap pada saya la dan boleh tengok review drp orang2 yg pernah buat ikut recipe ini...click here... Thanks to the http://www.food.com/ ...sharing with us yummy muffin. Lina guna paper cup 2 inci so dpt muffin ni 10 pcs . mmg sesuai sgt utk makan sarapan pagi di office. This recipe really deserved 5 stars
· 1 cup all-purpose flour ( i used SRF) · 3/4 cup whole wheat flour ( I used Oat) · 1/2 cup sugar (I use 1/4 cup sugar and 1/4 cup Splenda.) · 2 teaspoons baking powder · 1 teaspoon baking soda ( i didn't put ) · 1 cup low-fat buttermilk · 1 cup mashed ripe banana · 2 tablespoons canola oil · 1 large egg · 1 teaspoon vanilla · 1/2 cup chopped walnuts ) ( I put Chocolate chip and raising)
Directions: Prep Time: 15 mins Total Time: 35 mins 1. Preheat oven to 375°F. 2. Spray 12 regular muffin cups with non-stick cooking spray. 3. In a large bowl, mix together the flours, sugar, baking powder and baking soda. 4. In separate bowl, whisk together the buttermilk, mashed banana, oil, egg and vanilla. 5. Pour wet ingredients over dry ingredients and stir just until blended. 6. Spoon batter into muffin cups, filling about three-fourths full. 7. Sprinkle tops evenly with nuts. 8. Bake until lightly brown and a toothpick inserted in center comes out clean, approximately 15 to 20 minutes. 9. Allow to cool in pan on wire rack for 15 minutes, then turn out onto rack and cool completely. 10. These muffins freeze well and can be warmed in microwave.

7 comments:

izahdaut said...

linaa... waahh mapin ngan buttermilk memang gebuuu.. kita pun pernha buat..memang tak menghampakan...

lina said...

izan - betul kan....tu la suka sgt!

AdiaLuze said...

bestnye,bestnye....mekasih bagi kami rasa K.ina!!! Caaayaaannng akak!!! Hehehehe (Ayat cam bodek je kan...ekekeke)

Hawa said...

Ala Kak Ina, tak sabar nak ngap ni...kejap lagi....nak rehat..makan kat dlm nanti semerbak..tak dapat nak menikmati...

lina said...

aida - :) korong ni makan dulu ok then bagi tahu ye

hawa - :)sbb ada sedikit tak boleh nak bagi semua org

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Dari dulu sampai sekarang, memang ikut sedap ... semakin sehari bertambah2 debab! :)

lina said...

DDrfauziah - wslm :)

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang