This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Jordan Marsh Style Blueberry Muffins

ni la rupa muffin ..... Assalamualikum semua dan selamat pagi..... Semlm lina buat muffin lagi, biasanya lina akan buat muffin blueberry ikut recipe drp blog mamafami, izan, hana memories yg jauh itu, yatie di johor, kak nor, dayang jack, blog kak wan.....tp kali ni lina nak cuba guna shortening. alhamdulilah hasil nyer tak mengecewakan. Nak tahu apa itu shortening boleh click di sini. Kawan2 office suka.....Gambar terlupa nak bawa camera hari ini. nnt kalau freen lina upload kan gambar nyer....Tak sangka drp buat muffin dan cake hanya suka2 ramai pulak yg bekenan nak order. Tp ini semua bukan fokus utama lina.... Rasa mcm tak pecaya jer....... Sesiapa yg mengenali diri ini yg mmg kurang beminat utk kedapur.....tp lina rasa dengan membuat cookies, cake or muffin dh jadi terapy minda.....kalau dulu suka beli kasut, tp minat nak beli kasut dh mmg dh bekurangan. Jd kepada kawan2 yg tak minat memasak tu cuba bila kita dh berjaya buat sesuatu kita minat akan bertambah dr hari ke sehari. recipe ni lina ambil drp allrecipe. mai check apa ingredients yg di perlukan. Paper cup yang lina guna 2 inci jd jumlah muffin yg dpt hanya 10 psc sahaja. Note: Anak2 umi terutama alia mmg tak minat nak makan muffin lagi...tp adik still ok. ALia hanya minat nak tolong buat jer.
Ingredients 1/2 cup shortening 1 cup white sugar 1 teaspoon vanilla extract 2 eggs 2 cups all-purpose flour (lina used SRF) 2 teaspoons baking powder ( lina did'nt put ) 1/2 teaspoon salt 1/2 cup milk 1 pint blueberries 2 tablespoons white sugar (lina put chocolate chip)
Directions 1. Preheat oven to 450 degrees F (230 degrees C). Lightly grease 12 muffin cups. 2. In a large bowl, cream together shortening and 1 cup sugar. Beat in eggs and vanilla. Combine flour, baking powder and salt, and stir into egg mixture alternately with the milk. Fold in blueberries. Spoon batter into prepared muffin cups and sprinkle with sugar. 3. Bake in preheat oven for 5 minutes. Reduce heat to 375 degrees F (190 degrees C) and bake for 30 minutes more, until golden.

10 comments:

Anonymous said...

uishhh muffin lagi....

izahdaut said...

apa beza rasa muffin gune shortening ek? nak tahu jugak...nanti bleh try ni...masuk list..hehe

lina said...

izan - rasa nyer tak byk beza sgt....tp pada lina lebih lemak sikit.

Anonymous said...

cam sedap jea muffin tue..heheh....akak kalau muffin buat dalam bentuk love boleh ker? -nemo-

lina said...

anonymous - Boleh jer kena ada acuan nyer

Anonymous said...

[Nemo] - saya dah merasa this muffin, memang sedap with 'Blue berry taste'. rasa cam beli dekat kedai kek jea.. :). agree dengan kak ina if kita jenis malas nak memasak or x suka memasak , once kita dah try sekali and berjaya membuatnya..mesti akan jadi kegemaran dan berterusan,..hmmm..tgh Pk biler ler nita nak rajin-rajin masak nie terutama belajar masak kek,muffin,cookie nie..

AdiaLuze said...

LAi satu muffin k.Ina yg terbaaaaeeekkk!!! Hehehehe...

lina said...

nemo - terima kasih

lina said...

adialuze - Terima kasih....

AdiaLuze said...

Akak nak award tak? G kat link bwh ni sbb sy tag akak :

http://adialuvluze.blogspot.com/2010/12/coolest-blogger-awards.html

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang