This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Farmbrozen Kenari

B4 pi Office....hentam je ambil gambar nya ....Insya ALLAH kawan2 office dpt merasa...yg kat HQ tu harap bersabar... :) Alhamdulilah....maha SUCI ALLAH....hasil nya ...dh masak boleh dinikmati...

Assalamulaikum semua, Cookies ni mmg dh lama dalam list tengok kat blog ita Johor. Click kat SINI nak tengok ita punya hasil....lina cookies still dlm oven tu make sure dia betul kering...lina kena tunggu lagi satu jam setgh lagi bermakna pukul 1.00 am baru betul2 masak.....sumber asal recipe drp blog maria....boleh juga ke blog MARIA utk melihat hasil drp blog nya. Terima kasih kepada kedua2 nya. Pertama kali merasa nya....rasa meringue tu tak manis sgt...base nya ranggup...pada lina kalau bintang tu bagi 4.5.... Anda yg dh rasa apa pendapat anda..sila kongsikan. Pada siapa pernah makan tu boleh la share kat sini ya. Jumaat ini di sekolah alia ada jamuan lagi walaupun bulan syawal sudah berakhir....{...}

Mai tengok recipe

Asal Maria

Copy from Ita MASAM MANIS

Lapisan Cookies - base

10 oz tpg gandum (284 gm) 1.5 oz gula kaster (45 gm) 6 oz butter (180 gm) Lapisan Putih - Toping

60 gm putih telur - 2 biji putih telur 100 gm gula aising 1 sudu teh tpg jagung Bluberry atau strawberry filling Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putihMasukkan tepung gandum yang telah di ayak dan gaul hingga adunan menjadi doh Tuangkan adunan ke dalam loyang Canai adunan ke dalam loyang bersaiz 9 x 12 x 1 inchBakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan Keluarkan doh setelah masak Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing Kemudian kita buat topping. Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat. Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan Tabur pula dgn badam keping

Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam. sila ikut nasihat sifu ita ini mmg kena bakar lama, lina juga ada google nak bakar meringue ni mmg kena pelahan)

Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi supaya toping benar2 kering.

Kemudian potong. Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan dari loyang Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah

Boleh juga buat dalam acuan tart yang comel ( Ni nasihat ita mmg comel tau dia buat..tp lina malas tu yg tak buat)

11 comments:

ejaMaria said...

tahniah dah bole buat sendiri... ok la tu rupe dia... janji makan sedap... sbb biskut ni Maria pernah jumpa org jual kat Semua House satu bekas rm40... hehehe... baik la buat sendiri satu adunan dapat lebih satu balang kan... bole makan puas-puas... ;p

lina said...

Terima kasih atas tunjuk ajar drp awa..lina call dia mlm tadi... :) dan juga pasti nya ITA JOHOR

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaa Lina, salute, dah buat kenari eh...hehehe, sedap x? ^___^

Ct Hawa said...

Walla..Kak Ina...first time buat jd cantik betul...dan yang penting sedaaaaaaaaaaaaap kan? Alhamdulillah...akak buat memang ikut resepi Maria tu je...tp kitaorang tak bakar lama mcm kak Ina....Sy buat 2 adunan mlm td..kawan2 Kak Long tempah...

shidafzan said...

wowwww nampak sangat2 menyelerakan !!! ergghhh nyesal tak jadik opismate ina !!

Nieza said...

Assalammualaikum kak Lina..apa khabar?lama tak kesempatan singgah sini. rajin akak buat cookies tu yer..nieza juga yg malas..dah lama cuti masih mencari mood lagi ni..hehe

p/s: tq atas doa dan ingatan akak yer:)

lina said...

kak ummi - lina boleh la...tp husband kat cookies ni ada kelas....nak tergelak lina....dia kata sedap.

Shida - tak jadi office mate pun boleh dtg umah nak merasa....tp call me first. Suka tengok org suka makan.

Nieza Wslm - lina alhamdulilah baik2...lina pun lama tak buat cookies...ni baru ada mood balik.

lina said...

Tip drp sifu lina ....ITA JOHOR sgt membantu....sesiapa yg nak buat ikut saje cara dia...lina pecaya kalau dia kata sedap dan dia mention husband dia makan setengah dulang....sama terjadi kat husband lina....lina tengok dia makan cookies dengan penuh perasaa menikmati nya..Minum pulak dengan tea "O" panas kurang gula....perfect.

Diana @ Melley Mey said...

wah tergoda lagi nie tgk... tp buatnya x juga.. hehehee... mmg nampak sedap ler.. kena cuba gak nnt nie..

lina said...

diana - tak apa bila2 free...kita tengok kat blog org lain tiap2 hari ada mcm2 kadang kala tak tahu nak buat yg mana satu kan..

AdiaLuze said...

Salam kak ...

Ya Allah .. Terliur je saya dibuatnyeee .. huhuhu ..

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang