This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Rainbow Cake = Kek Pelangi

Assalamulaikum semua...ni n3 tertangguh dh lama buat kek ....sgt teringin...sana sini tunjuk kek ini...

Ajak alia buat cake ni..alia tanya ummi pernah buat ke kek pelangi ni.... saya jawap tak pernah....suka sgt dia sbb kek ini ada tujuh warna...siap bagi tahu apa warna2 pelangi....warna yg atas tu dia yg cadangkan warna apa utk dapat kan warna jingga...sbb saya kata warna jingga tak ada  dlm simpanan....


Ni la hasil kek pelangi yg tak seberapa hasil nya...tp nak tunjuk juga....buruk laku betul...cake ni ala2 cake caremel tu...cake nya lembut dan moist je...recipe tanya pak google la ye....saya copy drp blog ciare...boleh pi blog dia....Ciare ni org yg paling seronok cake rainbow ni menjadi...terus saya ingin mencuba nya....:) Boleh ke blog nya di SINI.... dan ciare ambil recipe ni drp blog ini Life is Sweet  Oleh kerna kedua2 ini buat review cake ni sgt sedap....maka sesiapa nak cuba sila kan...
Bahan-bahan:
-3 cwn tepung gandum*
-4 sudu kecil baking powder*
-1/2 sudu teh garam*
-1 buku butter
-1 1/2 cwn gula kastor
-1 1/2 cwn susu segar
-5 biji putih telur suhu bilik
-2 sudu teh esen vanila -
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, ungu

Cara-cara:
-panaskan oven 15minit dgn suhu 170c..
-ayak sume yg bertanda *
1-pukul butter dan gula hingga kembang,putih
2-masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
3-masukkan esen..pukul sebati
4-masukkan bahan diayak* tadi selang seli dengan susu segar..dan pukul dengan perlahan setiap kali dimasukkan..
5-bahagikan adunan kepada 6 bahagian..masukkan warna dan kacau sebati..
6-masukkan satu bahagian dalam loyang 8' yg dialas dan digris..bakar selama 10-15minit suhu 170..
7-ulang sampai habis..

Untuk stiap layer aku sapu dgn fresh cream je, pkul kental fc then sapu stiap layer tu,
Topping luar plak :
-1 buku creamcheese + 1 cwn gula aising + 1/2 cwn butter..pukul kembang dan sapu pada keseluruhan kek..pandai2 la deco plak lepas tu cntik2 yer, ibu mika xberseni, tu main taram je, sokay je asalkan sedak yek, tp sedakk ker?? hahahaha :p




6 comments:

Anonymous said...

cantiknya kaler rainbow cake ni...cream cheese frosting lg...terlioqqq...

6ky Angel said...

plan to have this for izzat emir 2nd birthday.. heheheh

lina said...

Yani sure ur lil izzat love it very much....have fun on his birthday...

Papa Mifz said...

salam kenal...

amboi ceria betul warna kek tuh...mcm nak suh wife cubo buat jer la...:)

Hawa said...

Amboi Kak Ina...rajin betul...sy tk pernah buat lg kek ini...

lina said...

Hawa...sana sini tunjuk cake...bila cerita kat alia lagi la budak tu teruja....tu yg buat tu...renyak sikit nak buat cake ni...byk warna :)

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang