This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Mee Bandung & Strawberry Cheese Cake

Saje nak kasi korang terliur cuba la recipe kat bawah tu senang jer.... Bahan-bahanBahan-bahan A:250 gm biskut mudah hadam - hana cume buh 180g je125 gm mentega tanpa garam - hana buh 90g Bahan-bahan B :200 ml krim putar(whipping cream) - hana campur yogurt250 gm krim keju165 gm gula kastor - hana buh 140g1 sudu besar jus lemonBahan-bahan C:15 gm gelatin halal100ml air- campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minit (hana gune air panas, kacau dan sejukkan)Bahan-bahan D1 pack strawberry - potong jgn besar sgt, nanti berat dan jatuh ke bawah.Topping:150 ml jus strawberry - hana gune jem stoberi jerk + 1sudu mkn gelatin + air sedikit = msk secara double boiler. Suamkan seketika then curahkan atas kek.1 sudu besar tepung jagung - x ltk Cara-cara Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang acuan berukuran 8 inci. Cairkan mentega. Tuangkan mentega kedlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata. Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras. Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan. Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin dan gaul lagi sehingga sebati. Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk. Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan 1/3 adunan krim cheese td keatas adunan biskut.Ratakan dan letakkan buah strawberry.Akhir sekali tuangkan adunan sampai habis. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 3 jam. (hana dan k.zai cume masukkan 2jam jerk sbb dh keras) Buat topping dgn mencampurkan jus strawberry dan tpg jagung.Masak atas api yg kecil.Apabila telah mendidih,tutup api. - utk topping hana buat seperti di atas. Tuangkan jus stoberi hingga habis. Atur buah stoberi. simpan dlm peti ais skali lagi sebelum dihidangkan Mee Bandung ....yummm..

3 comments:

garlicandbutter said...

OMG! Your kid REALLY gigit that kek??

lina said...

ha'ah...masa i pegang tak perasan tengok ada kesan dua gigi pd kek.

Haza Wahida said...

hahha Darwish..nampak geram dgn cheese kek terus gigit ye...sedappnya..terliur saya

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang