This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Roti Canai

Mari kita buat roti canai pulak ya.....di hari cuti2 ni ....lps ni tak yah pi kedai mamak dh :) cewah baru pertama kali nat buat dah kata tak nak pi kedai mamak... :) tepung gandum 4 senduk - mentega 3 sudu - telur dipukul sebijik - garam - air - minyak utk menguli dan menggoreng Cara2nya: - gaulkan tepung dgn mentega sampai dia rata. mmg kering je sbb x buh air lg. kita cuma nak tepung dan mentega sebati dan tak ketul2. - masukkan telur yg dah dipukul sampai pengsan. hehe - bancuh garam bersama 1/3 cawan air. dan masukkan air garam dalam bancuhan - gaul gaul uli uli sampai tangan ko tumbuh muscle ;p - gaul lg sampai adunan tak melekat kat tangan ko. kalo melekat, tepek2 la tepung sket2. - pecahkan adunan jadi 6 ketul (bancuhan ni utk 6 kpg roti canai) kecik2. pastu ko uli2 la dgn minyak. uli sampai dia sebati dan lembutttt aje. lepas tu simpan. jgn simpan dlm peti ais lak. actually lebih sedap uli malam2 kalo nak goreng pagi besok. tapi kalo tak sabo beno, ko goreng je terus. haha Cara2 membentuk roti canai: - ok. 6 ketul adunan yg kecik2 tadi ko amek 1. letak atas dulang yg agak besar atau talam yg beso tu. - sapu myk atas dulang dan mula la menggelek2 roti canai ko. actually xyah tebar, ko just tepek2 dgn jari ko dan melebarkan kelebaran roti tu. pastu ko tarik2 tepi roti bg dia betul2 lebar. jgn koyak sudah la. make sure masa ko tepek2 tu, ko letak skali myk kat jari so nanti dia tak koyak. - bila dah cukup nipis, ko lipat la jadi segi empat. kemudian goreng. senang bukan? :D kemudian dihidang panas2 bersama pencicahnya. aku suke cicah dgn gulai kari :) slurppp ~~~ tips: roti canai yg baru diangkat dr kuali perlu diremuk2kan utk lebih lazatttttttt. wallah! sedap ;)

2 comments:

Haza Wahida said...

Nampak macam senang je buatnya. Tapi tang kena menguli tu yang tak sanggup tu. Blend je boleh hehhehe

lina said...

Blend tak boleh tp boleh pakai bread maker.

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang