This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Si cilik pintar, terang hati

Assalamualaikum dan selamat pagi,

Secara peribadi saya pernah mendengar sendiri bacaan adik Darwisha di Masjid Click here to read more detail. Saya dapat tahu blog adik Darwisha daripada blog ADIKBIJAK. Buku2 dan tip adik bijak boleh didapati di SINI j banyak memberi tip tentang memberi pendidikan awal kepada anak2 bawah lima tahun. Kita sendiri mmg sedia maklum bahawa anak2 bawah umur TIGA tahu mmg senang menerima apa sahaja yg di ajar kan kepada mereka. saya umpamakan mereka seperti MEMORY CARD yg kosong. Kita INPUT apa sahaja yg baik Insya Allah akan masuk dangn mudah mereka ikut.. Anak2 juga akan meniru apa sahaja aktiviti harian kita. Oleh itu saya sendiri sebagai ibu cuba memberi yg terbaik kepada anak2 walau pun tak sesempurna mana.

Mari la kita sama2 memperkenalkan atau mengajar anak2 drp peringkat awal mengenal KALAM ALLAH..apabila anak2 dpt menguasia bacaan Al- Quran Insya Allah pelajaran yang lain akan mudah mereka pelajari.

Cara bacaan adik Darwisya sangat baik dan saya sendiri sangat kagum dengan kesungguahan Ummi Darwisya mengajar.

Di sini saya copy kan harian Metro 15.06.2010.

Source From Harian Metro KUALA LUMPUR: Pertuturannya mungkin kurang sempurna, namun Darwisya Adriana Rozali yang baru berusia tiga tahun lapan bulan sudah mampu menghafaz 30 surah pendek dalam al-Quran. Malah, si comel itu juga adakala mengajar adiknya, Darwish Adrian, 2, mengaji manakala Darwish Adrian sendiri sudah boleh menghafaz surah al-Waqiah walaupun hanya mampu membaca pada hujung ayat. Menurut ibu dua beradik ini, Mazlina Ramli, lewat 30-an, ketika berusia dua tahun lapan bulan, Darwisya Adriana sudah menghafaz lapan surah pendek dan pada usia tiga tahun dua bulan, dia sudah boleh menghafaz 30 surah pendek. Kata Mazlina, kelahiran Darwisya tiada beza dengan bayi lain, malah dia sendiri tidak mengalami sebarang alahan atau tanda pelik. Anak sulungnya itu sendiri lambat berjalan dan bertutur. “Namun, sejak usia enam bulan, saya sudah mendedahkannya ayat al-Quran menerusi cakera padat video (VCD) surah al-Furqan,” katanya yang menetap di Shah Alam, Selangor. Mazlina yang menjalankan perniagaan sendiri berkata, setiap pagi anaknya diperdengarkan bacaan al-Quran terlebih dulu sebelum mereka mula menonton televisyen. Pada waktu malam, dia mengambil masa 30 minit sehingga satu jam untuk mengajar anaknya mengaji mengikut kaedah Iqra’. Baginya, tiada rahsia besar di sebalik keupayaan anak-anaknya itu kerana semua ibu boleh memiliki anak seperti Darwisya Adriana asalkan ia disertai teknik pembelajaran tepat. “Asalnya saya mahu menghantar anak saya mengaji al-Quran di tempat yang menyediakan perkhidmatan itu, namun tiada seorang pun yang sanggup mengajar Darwisya Adriana yang ketika itu baru berusia setahun. “Justeru, saya mula mencari kaedah sesuai mengajar anak bermula daripada lahir sehingga usia tiga tahun,” katanya. Mazlina menggunakan set buku dan VCD Al-Furqan bermula sejak bayi sehingga kedua-dua anaknya mengenal huruf dan boleh membaca. Selepas set berkenaan habis dibaca, dia menyambung kepada buku Iqra’ jilid satu hingga enam dan untuk hafazan, dia menggunakan kaedah Al-Huffaz iaitu buku hafazan untuk satu juzuk dalam satu set. “Untuk membiasakan dengan sebutan yang betul dan tajwid sempurna, saya selalu memperdengarkan pada mereka bacaan al-Quran daripada VCD pada setiap pagi dan Maghrib. “Dia sendiri akan tahu bacaannya salah kerana selalu mendengarnya daripada VCD,” katanya. Kemampuan Darwisya Adriana turut diuji Akademi Darul Huffaz yang terletak di Kajang serta mendapat sijil hafazan 30 surah terakhir daripada akademi terbabit. “Tentunya ini satu pencapaian yang amat membanggakan saya. Saya berharap anak saya dapat khatam al-Quran sebelum usianya mencecah empat tahun,” katanya. Mazlina juga amat mementingkan pemakanan untuk anak-anaknya kerana makanan yang terjamin halal wajib untuk penghafaz al-Quran. Antara makanan yang biasa diberikan untuk anaknya ialah kacang badam, kismis, kurma, madu, habbatus sauda, buah zaitun dan air yang dibaca dengan surah Taha.

No comments:

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang