Gambar ihsan google ye...kawan2... nak makan ni...
Assalamualaikum dan selamat pagi semua,
Saya sangat tertarik dengan maklumat tentang Memakan Daging Kambing MITOS & Realiti. Dikalangan keluarga terdekat ramai yang tidak mahu menjamah atau pun memakan daging kambing atasan
HAMIS ataupun kerana "DARAH TINGGI " naik . Ada kah MITOS ini Benar.
Di sini saya kongsi kan.
MITOS 1
Daging kambing berbau HAMIS. Ramai yang mempercayai ini kerana PENYEMBELIH tidak tahu PETUA menyembelih. Ada juga yang mempercayai bahawa HEMPEDU kambing tidak dibuang dengan CEPAT menyebabkan Terkena daging. 2 Fakror ini dipercayai kononnya PENYEBAB daging kambing berbau HAMIS.
Realitinya
Daging Kambing berbau HAMIS kerana kambing yang di sembelih mempunyai KADAR HORMON mengawan (Membiak) yang TINGGI Terutama bagi kambing yang telah MATANG. Ini kerana kita selalunya meyembelih kambing yang berumur 2 tahun dan ke atas (Unutk aqiqah dan korban)
Selain itu kambing yang ingin disembelih kadang kala dibiarkan sebelum itu bercampur -gaul jantan betina. Ini menyebabkan HORMON untuk mengawan tinggi dan mengeluarkan BAUNYA untuk menarik perhatian kambing betina ATAU jantan untuk mengawan. Inilah yang MENYEBABKAN daging KAMBING BERBAU HAMIS!
Oleh itu bagi menjadikan kambing yg disembelihkan TIDAK berbau hamis, ASINGKAN kambing tadi berlainan JANTINA beberapa HARI berjauhan. KEMUDIAN barulah di sembelih. INSYA Allah daging kambing tidak lagi berbau hamis. ATAU sembelih kambing MUDA berumur 8 BULAN ke bawah. Contohilah ORANG ARAB kerana mereka memakan daging kambing MUDA.
MITOS 2 Daging KAMBing pembawa DARAH TINGGI....
Ramai yang mempercayai daging kambing berkolestrol TINGGI. Dipercayai juga sesiapa yang makan daging Kambing boleh menyebabkan sakit kepala disebabkan 'DARAH TINGGI' naik.
Realitinya;
Menurut kajian penggunaan daging kambing seluruh dunia adalah yang paling tinggi iaitu 64 % berbanding penggunaan sumber daging lain.jika diperhatikan di pasaraya tempatan, daging kambing adalah yg paling MAHAL harganya iaitu RM35 sekilo kerana permintaan yg tinggi yg merupakan salah satu faktornya (Daging Biri-biri RM25 Sekilo)
selain itu menurut rujukan yang di lampirkan di atas, daging yg terbaik untuk di makan adalah DAGING KAMBING. Ini adalah kerana daging kambing merupakan daging yg mempunyai kandungan Kolestrol,kalori, lemak dan protein yg TERENDAH berbanding sumber ddaging lain.
Information above i got from JAbatan Perkhidmatan VETERINAR Mersing.
and for more detail do click HERE
Posted by
lina
at
8:11 AM
No comments:
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!