This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Pancake Mayonis

Terima Kasih pada Yatie....dr blog dia rasa teringin nak makan...sabtu ahad breakfast makan Pancake Mayonis ni...mmg berbaloi2 sgt...bukan sahaja anak2 suka.....satu family...mudah pulak tu tak sampai 10 minute masa utk prepare. Tunggu dalam 20 minute rehat kan better. Masuk kan dalam pan....Dah nampak berlubang macam tu terbalikkan....seperti gambar kat bawah ni....Bak kata Hana mmg berpanau gitu la rupa nyer...tp bila di makan sedap..wehhhh...tak rugi cuba...recipe kawan2 blog ni mmg best....rajin ngan tak jer....ya.
Ni la hasil nyer sgt lembut dan gebu....
tengok reaksi darwisy ...itu.....tak sabar2.....umi....nakkkk... Terima Kasih Yati dan Hana berkongsi recipe yg sungguh enak ini Semoga kalian berdua akan ikut jejak langkah Rose....
Bahan-bahan ni Menghasilkan 6 keping pancake
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri (SRF)
  • 1 sudu teh (tsp) baking powder
  • 3 sudu besar gula caster (tbsp)
  • secubit garam
  • 60g butter , cairkan
  • 1 cwn susu segar
  • 2 biji telur saiz XL (59g)
  • 1-2 sudu besar mayonis
Cara-cara
  1. Dalam mangkuk kecil, cairkan butter. Add susu segar and telur ke melted butter and mix them well.
  2. Dalam mangkuk yang lain, ayak tepung naik sendiri + baking powder.
  3. Add gula caster and garam and mix it. Then buat lubang di tengah2 and add the melted butter,susu n telur, juga mayonis. mix menggunakan whisk biasa, just whisk it until smooth.
  4. Tinggal kan adunan sekejap lebih kurang 20 minutes.
  5. Gunakan non stick pan and api sederhana, masak pancake seperti biasa.

6 comments:

Yatie said...

Salam Lina,
uwaa seronok tngk pancake tu menjadi...mmng lembutkan...terima kasih atas doamu itu...petua supaya pancake tak berpanau iaitu guna non stick pan dan tak payah sapu butter/minyak kat pan tu...kalau nak sapu cuma pada masakan pancake yg pertama je, yg seterusnya tak payah sapu....cubalah....

Hidayah Ismawi said...

Yummy .. sedapnya nampak pancake tu.. kita tak pernah try masak pancake sendiri..hehe

Latest Entry:Forget Tarbush, let's go to the Satay Bar

ciare (^_^)v said...

terliur tengookkk...rasanya mcm mana? ade lemak2 sket ke? kalo cicah kuah durian mesti sodaaap kan? :D

lina said...

yatie - lina mmg guna non stick pan...ok nnt cuba lagi ...tp mmg sedap...monday pun hubby i kata kalau ada pancake bagus juga...ayat2 mcm nak suruh buat lg.

Hidayah - Boleh cuba..sgt senang kenaperuntukan masa 10 minute untuk prepare.

Ciare - rasa nak kata lemak tak lemak sgt...tp mmg sedap sbb lembut jer....usiiihhh kalau ada kuah durian lg sedap dan kurang kan gula nya.

MysDear said...

yum2..berselera jer si kecil tu makan...lama x buat pan cake..:D Saya link n follow blog ni yer.Nice Blog!

lina said...

mysDear - Ta dear...mai kita tukar2 recipe...ye..

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang