This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

SOFT BUTTER BUN

Ni la rupa rotinya....lembut jer....tak tipu...tak caya cuba la sendiri....
Ni la hasil nyer lembut jer ....mmg puas ati la walaupn penat menguli....:) Tak sapu telur takut nnt mak tak makan....jd nampak kering sedikit....
Alhamdulilah roti sulung ku pada pagi ini akan menjadi sarapan kami sekeluarga....dlm 30 minute boleh merasa....oleh kerana dah tak sabar sgt dh nak meroti setelah melihat step daripada blog mama fami.....akhir nyer telah membuat walaupun tak cantik mana....ni percubaan pertama.....tp melihat hana dun jauh itu telah membuat lagi bertambah keinginan meroti...... tengok la gambar dia cantik sgt....sesiapa yg tengok pasti tergoda...hahaha. ada step yg tersalah buat...hahaha....nnt lina upload gambar nyer ye......ni lembab sgt nak upload gambar byk2.. Menguli pakai manual rasa cam nak tercabut bahu ni....dah lenguh2....tangan pun dah kembang....to my lovely hubby.....tolong yerk....beli kan bread maker.....boleh buat selalu....ngeh..ngeh... Terima kasih tak terhingga pada mamafami....share step by step dan recipe nyeer sekali....semoga Allah dpt membalas kebaikan nya..... mai tengok cam mana cara nak buat..... Sumber : Channel2004 via NoorMasri Bahan-bahan : 140 ml air1 butir telur 30g gula kastor 1 sudu kecil garam 1/2 sudu kecil pelembut roti (mama tambah) 250g tepung high protein 50g tepung superfine2- 1/2 sudu besar susu tepung (mama gunakan susu tepung Fernleaf) 1-1/2 sudu kecil yis kering 30g majerin, pada suhu bilik sosej secukupnya Chocolate filling Buah ceri untuk hiasan Bijan untuk hiasan Utk Sapuan: 1 biji telur + 1 sudu besar susu - campursket mentega Kaedah penyediaan : Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga membentuk doh. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga licin dan elastik. Perap doh selama 1 jam atau sekali ganda.Tumbuk doh dan bahagikan kepada 55g setiap satu bahagian.Ambil satu bahagian doh, gentel memanjang dan gulung pd sosej yg telah direbus.Susun di dalam loyang yg dilenser skit mentega.Biarkan naik 2 kali ganda, sapu atasnya dgn campuran telur dan susu kemudian taburkan atasnya dgn keju cheddar.Bakar pd suhu 170C selama 20 min. Bila masak sapu dgn sket mentega.

5 comments:

AdiaLuze said...

Waaaahhh.Bestnye kak..Nk satu! :D

Sy hari ni buat nasi lemak jeee....

K.Nor said...

wah lina pun dah buat ya... nak lg cantik, lepas angkat tu, sapu butter sket atas roti tu, pastu baru shooting.. lg cantik berkilat roti tu :)

bak seketul la.. hehe

lina said...

aida - boleh ni kat office citer kak lina buat roti pulak...boleh ambil seketul ye :)

K.Nor - tu la kak nor tergoda tengok roti dr hana dan mamafami....teringat2...best sgt.

Boleh kak nor ambil seketul ye..:)

Terima kasih bagi petua ...ok...nnt lina buat.

hana said...

wahhhh tahniahh!! menjadik dah tuh! kite dulu pong 'membanting tulang' gak na! abih mentol2 kuor muscle.. Hihihi... tp yg penting kite pueh ati kan na leh wat sendrik... tahniah na.. *pssstt ade tk erk pertanyaan lina dlm mana2 resepi yg kite tk jwb lg? sori ye..kdg terlupa nk jwb.. klu ada apa2 pertanyaan na try email kite kat tepi blog tuh ye.. gomen kudasai..,

lina said...

hana - terharu nyer so far semua pertayaaan hana jawap...kawan2 office tanya pun lina suruh pi blog hana...kat blog hana mmg guru online....terima kasih hana, bangga sgt dpt juga buat sendiri roti ni.Insya Allah nnt kalau ada apa2 pertanyaan lina email kat hana.

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang