This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

BUTTERY ORANGE CAKE

Assalamulaikum semua dan selamat pagi.. Sarapan apa ekkk pagi2 ni.....saya makan orange cake jer ngan milo panas.....tak yah sebuk2 nak keluar cari sarapan.... kali nyer saya cuba buat cake ni separuh adunan saja....saya cuba menggunakan marjerin keluarkan FELDA....boleh tahan jugak rasa nyer guna marjerin tu....tp guna butter pada saya lagi sedap aarrrr... tp tak apa ni semua taste bud masing2 kan mai tengok recipe nyer...kepada penggemar cake orange ni patut cuba..mmg tak rugi cuba...sgt sedap....sbb tu cake ni dh byk kali dibuat...Terima kasih yatie....share lovely recipe ni...Semoga yatie sentiasa ceria selalu seperti saya menikmati cake ini....utk buah separuh bahagi dua jer sukatan yg ada tu yekkk..kali ni jugak saya guna oran sunquick yg dibancuh...mengikut sukatan yg dikehendaki....mmg tak kecewa....sedap ye.... Sourse: Yatie Momeries Bahan 250gm butter (dilembutkan) ( sy letak 125 gm) 2 sudu besar parutan kulit oren-saya letak 1 sb je ( satu biji kulit limau tu ) 330gm gula castor~ saya guna 250 gm je ( 100gm jer) 4 biji telur (2 biji) 225gm tepung naik sendiri (150 gm) 75gm tepung gandum (x letak ) 180ml orange juice (90 ml ) 1 sd kecil ovallete ~ ni k.nor tambah ..(saya pun tambah..) (lina ikut recipe letak 1/2 sudu) Cara-cara 1. Pukul butter, gula dan ovallete serta kulit oren sehingga kembang. 2. Masukkan telur dan pukul lagi. 3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan orange juice. Pukul rata. 4. Isi dalam loyang yg telah dialas kertas dan di gris. Bakar 1jam 10min...180C... (ni ikut oven masing2 ekkk) #Orange juice tu k.nor guna air bancuhan sunquick oren aje sebanyak 180ml spt kehendak resipi....(saya pun ikut mcm K.Nor dan yatie ..). ## utk hasilkan kek marble spt diatas, bahagi dua adunan dn campurkan 1 bahagian dng 1 sudu teh coklat emulco dn sedikit pewarna coklat(ni saya tak buat sbb kat umah ni kurang sikit dgn chocolate utk cake .### Lapiskan satu persatu adunan secara selang seli hingga habis baru la dibakar.

10 comments:

Ciare Baha said...

salam kak ina..wuaaa menjeles la tgk entri2 kak ina psal masak2..wuuwuuu..skg xde masa da nak masak...hukhuk

lina said...

ciare - Insya Allah ur time will come...not too worry ya :)

Ida Ddapur said...

Salam Lina.sodapp kek oren sebenarnya..wangi..ida baru buat smlm, bubuh sanquick je ..hari ni nak sapu cream sikit

izahdaut said...

mcm sedap pulak kek oren mcm ni..dulu saya tak gemar sangat kek oren.sejak dua menjak ni suka pulak..hehe

lina said...

ida - mmg dah kegemaran cake ni, ni first time letak kan air sanquick...

izah - cake ni mmg kegemaran husband

iniialahaku said...

uhuk2...lapor..dari pgi xmkan agi ni ha..blik jumaat kdai ttup plak

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Lina & family memang suke jenis makanan manisan gayanya ya? Teruskan jer, cuma jaga2 jugalah tahap gula.

lina said...

DDrfauziah - hehehe Terima kasih atas ingatan tu :) tp lina sentiasa kurang kan jumlah gula...

AdiaLuze said...

Nak cuba gak buat..Tapi, oven tkde la plak :(

P/S : Cam alasan je kan...ahakss...

AdiaLuze said...

Nak sepotong dua..Heheehehe (muka tak malu betul kan.... ^_^ )

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang