This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Pau Ian-ieza@MyR

Pau ini saya letak jer filling blueberry dan chocolate
Yeah pau sulung ku.....seletah membuat percubaan yg tidak berjaya akhir nyer ....ni la hasil...tp rasa cam kurang gebu...kalau guna BM mesti lagi gebu agak nyer....tak apa la janji merasa makan pau buat sendiri kan.....Terima kasih kepada mamafami yg share recipe ini.....lepas ni nak try recipe kat blog mat gebu pulak.....hati terasa rasa sgt gumbira....
kepada member office tu ekkkk tengok gambar dulu ya, nnt kalau kita ada kat office kalian boleh la jadi tester tetap saya.... :) Bukan system jer kena test tp kuih pun kena test gak kan....pass or fail.....
mai tengok cam mana nak buat nyer
PAU (Ian-ieza@MyR )
Source - mamafami
Ingredients :
100 g lukewarm water
73 g sugar ( lina kurang kan letak 50 g )
11 g instant dried yeast
60 g water
306 g superfine flour (I used Pau flour)
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/2 teaspoon bread softener
1/2 teaspoon cooking oil
20 g vegetable shortening Method :
1. Mix lukewarm water, sugar and instant dried yeast. Set aside for the yeast to ferment.
2. Pour the water into the Bread Maker pan, followed by the yeast mixture.
3. Top it with flour, bicarbonate of soda, bread softener and cooking oil.
4. Set the BM to 'dough' function. Once the dough is just combined, add in the shortening. Leave the rest to the BM
.5. Once the dough is double the size, punch down to release air. Divide into 30g balls.
Let the dough rest for 10 minutes.
6. Flatten the dough and place the filling in the middle. Cover the filling with dough and place it on a piece of grease proof paper.
7. Arrange the dough in the steamer and let it rise to double the size.8. Steam for 10 minutes.

9 comments:

AdiaLuze said...

Ok la tu kak...Mana ader tak jadi..Cuma kurang gebu je...Tapi rasa mesti superb cam slalu kan....Hehehe

lina said...

aida - tak macam orang lain buat....nak kena sama :)

hana said...

lerrrr kisahnyer lina baby darwisy ker?! hahahaha... sori sorii.... tahniah dah tuh paunyer menjadi... permukaannyer pong licin... eh umur lina bape er?

lina said...

hana - tak apa umur 37 :)

Nieza said...

kak lina, saya dtng bawa karipap ni nk tukar ngan pau sedap ni...menarik betul filling pau tu...sedapnya!:)

n@m@n said...

wah..rupanya boleh buat sendiri ye pau..hehe

mcm rumit je...tapi berbaloi jugak buat sendiri kalau famili besar kan?

hana said...

hikhikhik malu pulak rupenyer 'kakak' lina... mati2 igt sebaya... sori kak eh.. hihi

AdiaLuze said...

Yeke kak ina umur 37 ??? Napa cam muda je...serius la..Nampak cam baru 33-35 jee...Lagi2 akak kecik comey je kan... ^_^

P/S : Jom join GA ni, sy tag akak :

http://www.munirahizzan.com/2011/01/1st-ga-pearl-by-moon.html

lina said...

Nieza - kalau kita dekat2 boleh la kita tukar2 kan

N@m@n - lama dah teringin nak buat sendiri...akhir nyer tahun 2011 baru dpt buat pau sulung hik..hik....kalau tunggu family besar rasa nyer tak dpt buat la hingga ke akhir hayat rasa nyer :)

hana - tak mengapa...ramai kawan2 masakan ni semua adik2 jer tp sgt pandai memasak.

Aida - emmmm mmg udah la tu aida...

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang