This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Banana Cake

Assalamualaikum semua, Apa khabar ye kawan2 blog......lama tak update biasa la kan bz ngan urusan dunia yg tak pernah ada penghujung nya kecuali di jemput oleh nya. Walaubagaimana pun ada sedikit kelapangan yg telah diberikan oleh Allah maka....ada kesempatan nak buat cake ini mlm tadi....tengok pisang kat dapur tu nak kecut jer.....sian tak ada org nak makan.....cam mana tak sempat...kan ....bz betul nampak nya.....ye sgt....bz. Tp alhamdulilah....seronok tengok hasil cake ni....kepada member kat HQ office tu tengok jer ya kalau ada kesempatan dpt la merasa lagi.... Mai check cam mana nak buat jgn la menyampah pula recipe ni mmg BI dan malas la pulak nak alih bahasa kan.....Insya Allah ikut jer recipe ni pasti jadi. Recipe ni asal nya ambil drp blog mamafami. Rasa ramai dah cuba...Izah peminat setia buat pisang ni mesti dah buat punya....Jangan tak tahu buat pisang ni Buah SYURGA....rugi kalau siapa tak suka tu.... Fikir2 kan ye.... Selamat mencuba..... Doakan segala urusan saya dipemudahkan ALLAH.
Source : Chef ZubaidahIngredients : 200g flour ( Lina guna SRF) 1 teaspoon bicarbonate soda ( x letak la) 1 teaspoon baking powder ( x letak jugak) 150g ripe bananas ~ mashed (lina letak pisang mas yg kecil tu timbang ikut recipe ya kawan2) 3 eggs 1 tablespoon ovallettea ( ikut recipe jugak ) few drops of banana essence (I added) ikut recipe letak jugak :) 170g castor sugar ( Ni lina letak 100g Jer dan kali ini guna gula perang ) 120g melted margarineEnough chocolate rice/vermicelli ~ coat with a bit of flourMethod : 1. Sift flour, bicarbonate soda and baking powder. Set aside. 2. Beat eggs, ovalette and banana in a mixer over medium speed. Add in banana essence. 3. Add in sugar a little at a time. Continue beating. Pour in the melted margarine. 4. Fold in the sifted dry ingredients and the chocolate rice. 5. Pour into the prepared tins. 6. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes. (Oven temperature and baking time may differ)

4 comments:

Nieza said...

salam rindu kak Lina...apa khabar?..bz yer kak...wah sekali muncul dgn muffin yg sedap ni....sedapnya..:)

lina said...

Nieza - terima kasih singgah...tp mmg rindu sgt nak buat mcm lagi :)

nurul said...

alaaaa....kita tak makan buah pisang.... tapi kalau dah jadi goreng pisang dan cekodok, boleh je telan ;p

MiSsZ said...

Mmm.. nampak sedap je.. anyway nak ajak join lucky draw MiSsZ http://misszgardencontest.blogspot.com/2011/03/missz-gardens-birthday-lucky-draw.html

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang