This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Blended Orange Cake


Salam to all,
 
Ramai dah cuba recipe buat Blended Orange Cake ni....pasti nya mmg tidak rugi sama sekali...mudah, cepat dan ringkas....mmg tak pahit blended kan semua nya kecuali tepung gandung.
 
recipe ni utk diri sendiri utk buat reference di masa akan datang
Ramai yg dh cuba, hana, yatie, hasue...dan lain lagi saya pun tak ingat....sorry ekkk...tp yg pasti tak keciwa....:) 

Source My Recipe Kak Fida

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus ( lina letak 3/4 sahaje tak nak manis sgt) Ni ikut kesukaan masing2
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara

  1. Blended_orange_cake_001 ( Ni gambar kak Fida....yg ambil)
  2. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2 pastikan dibuang ye kawan2 utk mengelakkan rasa pahit bila dimakan .Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  3. Blended_orange_cake_002
    Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  5. Blended_orange_cake_004
    Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.
    --
    lina

5 comments:

ummi nor said...

Nampaknya ramai yg dah buat..tringin nak try tapi tak sempat lagi...kalau ramai yg kata sedap tu must try lah!

Nadiah Sidek said...

wah..akak pun dah buat ek kek ni. nadiah pun ingat nak buat jgk

Kak Sam said...

Ramai dah buat ni. Kak Sam bila lagi? tettttt

lina said...

ummi nor - ramai yg buat sbb senang,mudah dan cepat...yg pasti SEDAP....tu yg penting....

Nadiah tak rugi cuba tau...mmg berbaloi sgt2


kak sam - masa nk prepared 10 minute

ijayuji said...

Salam kak lina! mekaseh dtg singgah :-), kita kan kan dah beli limau dr minggu lepas sbb ingatkan nak buat kek blend ni tp sampai skrg asyik ke lain jerr hihihi...

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang