This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Pavlova

Assalamualaikum dan selamat hari minggu. Alhamdulilah syukur padaNYA dessert dlm list berjaya membuatnya dengan izinNYA jua. Terima kasih pada SIFU ita MASAM MANIS blog yg sentiasa berkongsi recipe yg telah dicubanya. Indah sungguh nikmat ALLAH dengan ada nya ALAM MAYA ini kita dpt berkongsi apajua menu dengan maklumat hanya tekan dihujung jari, Besar sekali nikmat yg ALLAH beri pada hambanya yg hina dina ini. Terima kasih juga pada IRMA LONDON yg sememang tidak loket dengan ilmu yg di share di blog nya Semoga ALLAH merahmati dan redha dengan kalian semua.Povlova yg belum di letak buah2an...rupanya sememang nya kurang enak dipandang..tp bila dh dihiaskan dengan buah2an terutama strawberry...sgt menarik...alia sgt teruja...kejap je povlova ni abis...itu la pasal lina tak sempat nak ambil gambar dpd dekat rupa nya drp dlm...Insya ALLAH lain kali boleh buat lagi. Meringue yg belum di bakar..begitu la rupa nya. kepada kawan lina yg belum cuba boleh la mencuba nak buat nya mmg mudah dan tidak cerewet. Selamat mencuba! Note: POVLOVA ini pada family lina dia org kata sedap...ya mmg sedap juga pada taste lina. Lepas ni mari kita check apa yg diperlukan utk buat PAVLOVA ini. Copy Blog MASAM MANIS 4 biji putih telur 1 cawan gula castor - ita letak 3/4 cawan 1 sudu besar tepung jagung 1 sudu teh esen vanila 1 sudu teh cuka makan Sediakan loyang Alas loyang dengan baking paper. Lorek atas baking paper bulatan berdiameter 8inc Terbalik kan kertas. Kalau ade ring bulat pun boleh juga gunakan Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental. satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil Kacau rata hingga semua bahan larut Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan. Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras. Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya Bahan Hiasan Wiping Cream Strawberry - di dadu Kiwi - didadu Buah Belimbing (lina tambah) blueberry ( x letak) Markisa (x letak) Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental Letakkan atas pavlova tadi Hiaskan dengan buah-buahan segar Akhir sekali taburkan markisa.

7 comments:

ummi nor said...

Cun betul Ina.Pavlovanyalah.....tulisan camni barulah senang dibaca, tq...tapi resepinya kalau dibuat sebaris2 lagi senang baca...

Nieza said...

Assalammualaikum kak lina, wah..akak pun dah buat dah pavlova ni..teringin juga nak buat tapi ramai ckp manis kan..nanti susah lak nk abiskan.

aribaomar said...

wah..cam sedap jek.Tak pernah lagi makan..teringin nak cuba..thanks kak for the yummy n3..;-)

aribaomar said...

bestnya kak!!mesti sedap.Tak pernah makan lagi..thanks for the yummy n3..

lina said...

Ummi Nor Insya ALLAH nnt lina betul kan.

Nieza - Wslm nieza...rasa nya manis lagi macaron compare tu povlova ni...tp bila makan dengan buah terasa sedap sbb ada masam2 buah tu jd dia balance. Ari buat kejap je abis...tu yg tak sempat ambil gambar slice nya

Ariba - Cuba la mmg sedap...kalau beli pun boleh juga rm 14 - 17 one slice kalau tak silap.

dd dudu said...

huhu pandainyee kak lina wat ;) terliur kite tgk

lina said...

dd - pun boleh buat tak susah dan tak cerewet nak buat nya. boleh juga tengok kat youtube.

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang