This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Almond Claster Cookies = Biskut Badam Berhimpun

Assalamualaikum...semua kita dah masuk bulan syaaban sekarang...Apa khabar semua? Harap semua rakan sihat2 selalu hendaknya....lina dh lama tak baking....tp sgt teringin makan jenis cookies yg ada byk kacang terutama ada byk almond...tp lina kekurang stock pula jada dlm cookies ini lina campur kan dengan sun flower (betul ke nama nya entah tak pasti hentam je) tp ternyata sgt sedap.....sudah falling in love with this cookies...tak caya cuba la buat mmg senang nak prepare less then 10 minute...trust me....and bake more or less about 15 minute or depends on the nuts....

ni rupa nya dr dekat kalau semua almond lagi sedap double2 hahaha....teruk betul...mai check recipe....recipe lina collect from blog dailydelicious....Tqvm Pook...sharing with us lovely cookies....Pook do allow me to put ur recipe in my blog,  this is for my future reference next time...b4 bake this cookies my feeling same like pook (This recipe uses a lot of almond. The first time that I read the recipe I couldn’t believe that the egg white in this recipe can hold this amount of almond, but it can. ) YES it can....jgn ragu2  Selamat memcuba!..
1 large (2 tablespoons) egg white
1/3 cup (65 grams) packed light brown sugar
2 cups (8 ounces) sliced almonds
1/8 tsp salt
Preheat oven to 350 degrees F. Line two large baking sheets with parchment paper.
Place the egg white in a large bowl, add the brown sugar and salt, and whisk just to combine. Place this bowl over another bowl filled with just enough hot water to touch the bottom and sides of the container without floating it. Stir the mixture just until the sugar is dissolved. Add the almonds stir with a rubber spatula to coat the nuts.
Drop the mixture, one at a time to form 12 X 1.5-2 cm piece, 2.5 cm apart on a baking sheet.
Bake one sheet at a time, for 8 to 10 minutes, or just until the nuts are golden. Clusters will feel soft, but become crisp as they cool. Remove baking sheets from the oven to a cooling rack.



5 comments:

Amie said...

Rajinnya .... sedap ni tau!

lina said...

:) tak rajin tp sgt teringin tu yg membolehkan rasa nak baking....nak buat almond clusters mudah dan tak cerewet...

Nor Kassim said...

Aslkm...Selamat berpuasa buat Ina sekeluarga! Terasa sedapnya cookies ni..nak buat untuk raya nantilah.

Ina, font Ina ni terlalu kecillah untuk saya baca, dah besarkan paparan di skrin tapi masih kecil.Tak tahulah bagi orang lain macam mana...maaf komen ye!

lina said...

wslm nor,

Selamat berpuasa noor sekeluarga....mmg sedap noor tak rugi cuba....

Tak apa ok je saya...sila kan komen sgt dialu2 kan...

AdiaLuze said...

Assalammualaikum kak ...

Sedapnyeee .. resepi 'mewah' tu .. hehehe .. leh la wat kuih raya gak kan?^^

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang