This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Kuih Koci

Kuih ni dibuat pada hari sabtu lepas(kat kampung) ...emmmm sangat sedap...inti kuih koci kalau di buat menggunakan kelapa muda...bertamba2 sedap terasa kelembuatan inti ituuu slur..slurr. Pertama kali membungkus kuih koci...ok tak ?...tak apa la janji rasa sedap bungkus tak berapa nak cantik tak apa.....mari kita tengok recipe pulak ye..minggu lepas tengok recipe ni kat blog ciare..lama tak makan boleh pi melawat kat sini..Terima kasih ciare....makan kuih koci sambil minum teh O panas....

Bahan2 inti kuih koci: kelapa parut fresh setengah biji (Guna kepala MUda ye kawan lagi sedap) gula perang secukup rasa gula kasar kalo nak daun pandan air dalam 1/3 cawan 1 sudu tepung pulut (Utk menghasil inti yg liat dan senang utk di bulat2 kan petua drp mak) Cara masak inti: - masukkan kelapa, gula perang dalam kuali. api tu biar kecik je - gaul2 sampai rata, campur air, ltkkan daun pandan sbg pewangi - gaul sampai kering Sila rujuk gamba di atas [1] bahan2nya [2] inti kuih koci yg dah siap dimasak [3] doh kuih koci, kita akan belajar jap lg ek. [4] 1/3 kotak santan [5] daun pisang yg dilayukan atas api [6] kuih koci yg siap dibungkus (ade flash ;p) [7] kuih koci yg siap dibungkus (x ade flash ;p) [8] kuih koci yg sdg dikukus :) ok jom belajar camne nak buat doh kuih koci pulak: Tepung pulut 2 cawan (anggaran 200g) Tepung pulut itam 1 cawan (anggaran 100g) Sesudu garam yg dibancuh dgn secawan air cara2 buat doh: - Gaul tepung pulut dan tepung pulut itam - Masukkan air sikit demi sikit dan mengulinya - Uli sampai doh sebati sampai doh tak melekat kat tangan Cara2 membentuk kuih koci: - Bulat2kan doh menjadi sebesar buah limau nipis tu. - leperkan atas tapak tangan, letakkan sesudu kecik inti doh dan bulatkan doh. - siap2kan daun pisang, sapu minyak sikit. - bungkus la kuih koci ala2 nasik lomak, sebelum tu curahkan sesudu kecil santan utk melemakkan rasa kuih koci tu nanti. - ulang la proses ni sampai lebam. sambil2 tu panaskan pengukus. - kukus kuih lebih kurang 20-30 minit.

2 comments:

Mommyyus said...

sedapnye... pernah tolong nenek yus buat dulu. koci aku punye besar.. hahah..jadi bahan ejek je

lina said...

tak apa yus tu zaman kanak2 riang..lepas ni boleh buat..ye.

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang