Bahan2 inti kuih koci:
kelapa parut fresh setengah biji (Guna kepala MUda ye kawan lagi sedap)
gula perang secukup rasa
gula kasar kalo nak
daun pandan
air dalam 1/3 cawan
1 sudu tepung pulut (Utk menghasil inti yg liat dan senang utk di bulat2 kan petua drp mak)
Cara masak inti:
- masukkan kelapa, gula perang dalam kuali. api tu biar kecik je
- gaul2 sampai rata, campur air, ltkkan daun pandan sbg pewangi
- gaul sampai kering
Sila rujuk gamba di atas
[1] bahan2nya
[2] inti kuih koci yg dah siap dimasak
[3] doh kuih koci, kita akan belajar jap lg ek.
[4] 1/3 kotak santan
[5] daun pisang yg dilayukan atas api
[6] kuih koci yg siap dibungkus (ade flash ;p)
[7] kuih koci yg siap dibungkus (x ade flash ;p)
[8] kuih koci yg sdg dikukus :)
ok jom belajar camne nak buat doh kuih koci pulak:
Tepung pulut 2 cawan (anggaran 200g)
Tepung pulut itam 1 cawan (anggaran 100g)
Sesudu garam yg dibancuh dgn secawan air
cara2 buat doh:
- Gaul tepung pulut dan tepung pulut itam
- Masukkan air sikit demi sikit dan mengulinya
- Uli sampai doh sebati sampai doh tak melekat kat tangan
Cara2 membentuk kuih koci:
- Bulat2kan doh menjadi sebesar buah limau nipis tu.
- leperkan atas tapak tangan, letakkan sesudu kecik inti doh dan bulatkan doh.
- siap2kan daun pisang, sapu minyak sikit.
- bungkus la kuih koci ala2
Butter Cheese Cake
1 day ago
2 comments:
sedapnye... pernah tolong nenek yus buat dulu. koci aku punye besar.. hahah..jadi bahan ejek je
tak apa yus tu zaman kanak2 riang..lepas ni boleh buat..ye.
Post a Comment
Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!