This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Banana Cake

Banana Cake....first time buat ni ambil recipe ni drp blog mamafami.... terima kasih ye mama....boleh click kat mamafami nyer link tengok cake nyer sgt sedap....ni bawa office...semlm tak sempat nak rasa...
Pagi hantam jer potong utk dibawa ke office.....ambil gambar pun nak cepat....abai kan sajela gambar yg tak cantik tuk ye......
mai tengok recipe nyer;
Source : Chef ZubaidahIngredients :
200g flour ( Lina guna SRF)
1 teaspoon bicarbonate soda ( x letak la)
1 teaspoon baking powder ( x letak jugak)
150g ripe bananas ~ mashed (I used 2 ripe bananas, medium size) sama lina letak dua banana montel )
3 eggs
1 tablespoon ovallettea
few drops of banana essence (I added) ikut recipe letak jugak :)
170g castor sugar ( Ni lina letak 100g Jer)
120g melted margarineEnough chocolate rice/vermicelli ~ coat with a bit of flourMethod :
1. Sift flour, bicarbonate soda and baking powder. Set aside.
2. Beat eggs, ovalette and banana in a mixer over medium speed.
Add in banana essence.
3. Add in sugar a little at a time. Continue beating. Pour in the melted margarine.
4. Fold in the sifted dry ingredients and the chocolate rice.
5. Pour into the prepared tins.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes.
(Oven temperature and baking time may differ)

9 comments:

izahdaut said...

nampak gebu tu kek nya tu...wah..kalau dapat se slice kompom nak lagi

lina said...

izan - mmg berbaloi la cuba recipe ni senang dan mudah...dah lama duduk simpan recipe ni..akhir nyer dpt buat dh. Seronok sgt...

AdiaLuze said...

Nak ckit!!! :D

vaithis said...

kak lina siva ni... follow me ye....

Syigim said...

sedap!!!!! my favorite!!! mmg suka lah ape2 yg pisang! :D

Hawa said...

Em..memang sedap,.. mula rase ingat roti rupanya kek....nak try jugak..Nanti la...

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Looks good!
When I was younger I love baking cakes & making sweet desserts too bcoz I love to entertain.
Now, kalau nak buat pun masa raya or untuk acara tertentu saja la .. :)

Ida Ddapur said...

slm Lina....ida follow k..nicee..kek pisang tu pun nmpk sedapp...mkn kek pisang mmg tk jemu..tambah2 fresh baked from our oven

lina said...

vaithis - boleh jer

sygim - mmg sedap bau nyer wangi jer nak buat pun senang.

hawa - you mmg ada talent la cooking and baking ni...sila cuba ekkk

DDrfauziah - w'slm Thanks tp mmg my hubby pun suke...sekarang i mmg suke buat nak makan dh kurang sbb kita yg buat...suka bagi member2 rasa.

ida - Thanks dtg la selalu....you pandai masak cantik2

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang