This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Buttermilk Pancake

Sana sini kawan2 blog terutama izan muffin tuh buat pancake...nak cuba guna buttermilk pulak ternyata mmg sgt lembut, sedap makan dengan resberry jam atau apa pun jem kesukaan anda....
Hasil yg cantik menurut sifu yatie...kena tutup dh kelihatan belubang2 then buka kan dan boleh di balikan...mmg cantik.....tak la berpanau :)
Menghasil kan 6 psc .....cukup kenyang utk sarapan pagi......
Terima kasih hana, izan.....semoga Allah membalas kebaikan kalian semua....
BUTTERMILK PANCAKE sumber: Hanamemories Bahan-bahan · 150g tepung hot pancake - jika tiada ganti dgn tpg SRF atau tpg kek + 1sk baking powder dan soda dan secubit garam (Lina guna SRF ) · 100ml buttermilk (lina tambah air sedikit lagi utk dpt batter sepatutnyer · 1 biji telur size M · 1 sudu makan gula (lina letak 2 sudu makan gula ni terpulang kpd citrasa sendiri yerk) · 1 sudu makan butter cair - optional Cara-cara · Jika menggunakan tepung hot pancake, bancuh semua sebati menggunakan whisk@spatula dan masak seperti biasa. · Jika menggunakan tepung SRF@tpg kek, blend semua sebati dan biarkan sebentar 10-15min baru masak atas kuali seperti biasa. Buttermilk Homemade: 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka (LIna dh cuba mmg tak byk beza dgn buttermilk yg beli tuh dan lina guna cuka Kurma yg byk khasiat cuba google nk tahu detail ) @ 1 cawan susu segar + 1 sudu besar lemon jus @ 1 cawan susu segar + cream tartar Satukan susu dan bahan pemasam, dan peram 15 minit dalam bekas yang bertutup. Boleh digunakan.

6 comments:

izahdaut said...

lawo nyerrr pankek... ishh ishh..halus gebu gituuu. gebukan. sedap makan ngan jem gitu

hana said...

salam na... mmg nampak gebu pankek mu itew.. cantik je permukaannya... ader lg tak na? lom bekpes nih! hihi... thanx yer sudi try..

lina said...

izan - betul tu izan mmg sedap...

Hana - wsl hana seronok sgt lepas ni tak yah beli buttermilk boleh buat sendiri.....best nyer..boleh buat masak udang, ketam usiihhh best2 ni. masuk dlm list dulu ni :)

Anonymous said...

wah rajin nyer....nak sekeping....:)

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Very sorry my dear ... semalam pun tak sempat singgah. Elok baru ziarah, another family pula sampai. Mereka stayed overnight ... baru jer bertolak meneruskan perjalanan ke KT.
Tapi Kak G dengan segala besar hati terima juga award tu. TQVM ... tak perlu jawap la kan? :)
Pancakes tu memang tempting ... perkongsian yang baik. Thanks.

lina said...

Anonymous - :)

DDrfauziah - wslm tak apa take ur time....

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang