This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

sempoa @ abacus

Assalamualaikum dan selamat pagi semua, Setelah sebulan alia di alam sebenar persekolahan....sgt teruja pada pemulaannya....tp sekarang agak kurang tumpuannyer .....memandangkan pelajaran yg diajar macam budak tadika....mewarna disetiap mata pelajaran yg di ajar....kebanyakan soalan yg saya lihat di buku sekolah nyer mmg semua tu telah di ajar semasa di taski... Utk tidak membosankan alia saya cuba mengalih perhatian kepada sempoa dan abacus....sbb ni mmg tidak di ajar semasa di taski....dia agak teruja....pada buku latihan mate ada terdapat soalan ni....oleh kerana saya sendiri tak pernah belajar....saya cuba google dan terjumpa blog cikgu sue....sgt dpt membantu ibubapa seperti saya...Terima Kasih cikgu sue..... Harap usaha cikgu sue di rahmati allah...Insya allah....dan kepada parents yg pernah dan ada anak yg dh belajar abacus dan sempoa ni boleh la di kongsi kan dengan saya yg masih lagi tercari2 bagaimana cara pembelajaran nya.... semoga apa yg kita kongsi kan di sini memberi ilmu yg bermanfaat pada org lain Insya Allah....

7 comments:

Hawa said...

Rajin nyer Kak Ina...Bagus2..inilah ibu contoh...sanggup google n belajar mcmn nak guna Sempoa untuk ajar anak guna... sy pon nak belajar jugak... dulu masa anak saya, sy hantar g kelas abascus...tapi mahal jugak....mula2 je la g kelas...lama2 tak gi pon....

Akak ari ni bwk kek buat malam tadi..Tapi Kak Ina tk de kat sini...

lina said...

hawa - tak la rajin kena tahu nnt kena tipu pulak ngeh..ngeh...wah buat cake sedap...nyer bila la dpt merasa ni.

Nieza said...

bagus tu kak...sekrng byk info ada kat dlm tenet..btw semoga anak akak berjaya nanti..:)

lina said...

Nieza - Terima Kasih Insya Allah

shidafzan said...

kak ina..

abacus memang sangat bagus.. my anis tak perlu hafal sifir, dia boleh count using her mind jek. adam, slow sket, but he is on his way dah :) last time, me siap go and study with anis in her class. ye la, cara depa kira amat berbeza..

good luck to alia, biasa nya gurls amat cepat n rajin. nanti kak ina akan experience dia tengok je numbers and got the answer without using any fingers to calculate. kita pun terkasima nanti :D

dan dah tentu kelas nih amatttt la mahai nya, tapi amat lahhh berbaloi :D

lina said...

shida - Terima kasih bagi feedback....subahanallah amazing...congrats to anis...Insya Allah alia sgt teruja nak belajar

AdiaLuze said...

Ibu yang benar2 bertanggungjawab...Kagumnye saya kak.... ^_^

P/S : Ngaper monday blues kak??? Sedey je bunyi tadi :/

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang