This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Yogurt Moist Butter Cake

Ni adunana yg lebih jd lina letak kat dlm paper cup.....comel pulak.... Terima kasih Mat....nak tengok lebih detail boleh la ke blog MAT click kat sini yerk...
Ni la hasil cake dengan dua biji telur, saje letak kan chocolate dan almond tu....semlm hari lahir bulanan lil darwisy 1 tahun 11 bulan....tp saje....kakak suh buat cake nak ajak kawan dia dtg....ok la ikut kan jer....sbb tak ada aktiviti apa pun....kakak yg lebih adik duduk kat tepi jer.....:) tengok la kakak, ummi abah tak kisah pun.....jangan ingat ummi abah tak sayang.....semua alia yg lebih....adik kecil lagi dia tak tahu....dia sengih jer apa org cakap kat dia....kesian anak ummi seorg ni.....
source : MAT GEBU
BAHAN - BAHANNYA :-)
125 gram mentega, pada suhu bilik
2 biji telur gred B
1 1/4 cawan tepung kek (atau 185 gram, guna tepung gandum pun ok)* (lina guna tepung cake)
1/2 camca teh baking powder*(*gaul rata dan diayak)
150 ml plain yogurt ( orange juice)
100 gram gula halus (ni lina kurangkan manis nyer 75 grm jer)
1/2 camca teh esen vanilla
1/2 camca teh parutan kulit oren (optional) (Tak letak)
CARA MEMBUATNYA :-) 1. Putar mentega dan gula halus hingga berkrim dan gula hancur, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Masuk esen vanilla dan parutan kulit oren (jika guna). Putar rata. 2. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata. Akhir sekali masukkan yogurt, gaul hingga rata dan tuang dalam tin berukuran 8 inci yang telah disapu dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas (mat guna bundt-pan jenis silicone). Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 45 minit atau hingga masak. 3. Sejukkan kek sepenuhnya atas jaringan sebelum dihidangkan...

8 comments:

Lulu caldina said...

nyummy

izahdaut said...

buat cc ye..comel jugak ek..kakak nye yg mana satu? yg tengh tu ye.hihi..

ICA said...

Lina, rajinnya you nih. Dah besar dah alia & adiknya... I remember too masa Auni dulu birthday dia buat besar2an.. si Aila takdak pun...hai kalau dikenang balik kesian pun ada. Tapi sebab dia kecik, so mommy dia pun buat tak kisah je..huhuhu.

s.y.a.r.q said...

sedappnye tengok cup cake tu gebu je...tapi syarq ni klu wat kek mesti x jadi lah kak T_____T

AdiaLuze said...

Comelnye...Gebu je nampak...Mesti sedap ni (Cam biasa la...akak buat mmg sedap)...Nyummmm.. :D

lina said...

lulu - :

Izah - izan nak belajar menghias cup cake ni kakak yg di tengah2 yg tepi tak pakai tudung tu kawan baik alia di taski dan sekolah nya

Ica - mmg kan kadang -kala kita dah malas masa first time to mommy yg excited.....i mmg buat kecilan jer kalau dia kata nak jemput kawan jemput yg dekat2 jer...

syarq - boleh try cake ni insya Allah jadi

aida - rasa dulu ekkk :)

AdiaLuze said...

Akak, jom join ni :

http://adialuvluze.blogspot.com/2011/01/adialuvluze-my-first-ga.html

lina said...

aida - Insya Allah

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang