This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Cinnamon Pull Apart Bread

 Assalamulaikum dan selamat malam....Hari ni diberi kesempatan olehNYA merasai nikmat nya lagi dan lagi Roti yg sgt popular dikalangan blogger masakan....emmm lina pun turut sama terasa kehangatan, keterujaan utk memcuba Cinnamon Pull Apart Bread....Ternyata tidak mengecewakan kami sekeluarga....Alhamdulilah sgt sedap bau harum Cinnamon...sgt menyelerakan...Terima Kasih kepada semua rakan blogger yg telah mencuba dan membuat review menyatakan sgt sedap...mereka2 adalah Shida, K.Nor, Izah muffin lover, Noorsha dan Dayang Jack...lina copy recipe ni drp Dayang Jack dua tempat iaitu drp hawa...telah membuat nya beberapa kali...kepada yg berminat blog ke blognya.
Ini hasil nya antara roti yg sgt mudah utk menyediakan tak PERLU BreakMAKER ok...kacau2 dgn SUDU shj...dan rehatkan 1 jam...yg lain2 ikut recipe Insya Allah menjadi..
 Close up sikit...anda teruja....?
Ada gula dan cinnamon yg telah kita lapis2 kan tadi....sgt menyelerakan...Minum dengan Nescafe panas...sgt sesuai mlm2 mcm ni jika tidak mahu makanan yg berat2....apa pun terpulang pd diri sendiri nk makan waktu bila....mai check recipe nya ...selamat mencuba!
CINNAMON PULL APART BREAD
Recipe:
Joy the Baker
source :
ShidahK.Nor, Izah, Noorsha & DayangJack


  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur (size A)
  • 1 sudu kecil Vanilla extract

For the Filling
  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor (boleh gak gantikan dgn gula perang) - DJ guna gula perang  ( lina pun sama guna gula perang)
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer - DJ letak 1/2 sudu kecil ( lina ikut DJ letak 1/2)
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sbb tak ada stok ( x letak mmg tak ada)
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown
Cara:
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.
note : dough yang the naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. (I skipped this)
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. *utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah
Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.







6 comments:

izahdaut said...

roti ni mmg mudah disediakan..kan..

Kak Sam said...

Teringin sangat nak buat tapi masih ragu2 lagi.

lina said...

Izah - Ya betul..:) boleh buat selalu

lina said...

kak Sam - Jgn ragu2 ikut recipe Insya ALLAH menjadi...lina teruja bila melihat kat blog dayang Jack. Tengok kelembutan roti yg di perkatakan oleh nya...membuat kan tak sabar nak mencuba. Selamat meroti kak sam...

AdiaLuze said...

Ya Allah .. Nampak sedapnye kak .. Mesti lagi sedap kalau dapat makan masa panas2 kan :)

lina said...

aida - makan masa suam2 tu dengan nescafe...harum sgt bau cinnamon. dah sejuk pun ok still lembut mcm roti slice

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang