This blog is dedicated to my lovely daughter Alia and lil baby Darwisy. Thanks to those who has read my blog
RSS

!

Laksam di tahun 2012

Syukur Alhamdulilah tahun 2012 nikmat atas nikmatnya tidak terhitung...... nikmat makanan saje terlalu byk Allah beri kan pada hamba2 . Walaupun menu ini simple tp sgt menyelerakan...hari semlm lina dan keluarga tidur di rumah my sister sbb tu lina nama kan  laksam daripada senawang.... :)
Ulam -ulaman...yg ready...menjadi kawan2 nya :)
Pagi ni ramai yg dah tak sabar nak makan laksam ni...pertama kali my sister dpt membuat sendiri laksam nya...cara nak buat ada di n3 sebelum nya.Note utk diri sendiri satu packet tempung beras dicampur kan dengan Satu cawan tepung gandum....air  agak2 je...mmg cair...
Kuah nya pula my sister punya version....not bad....sgt sedap...nak kena buat note lain kali 
buat ikut kuah my sister....















 

Note :Kuah recipe drp my sister  sgt simple

tak perlu letak bawang putih dan bawan Merah....sedikit Halia, Ikan letak byk lagi sedap , garam secukup rasa, lada hitam, daun kesum dan bunga kantan, asam keping sekeping....simple kan....sesiapa yg tak pernah buat boleh cuba...mmg sgt berballoi..lepas ni tak perlu cari kat pasar mlm....buat  sendiri...je.

8 comments:

Fazlinil Irma said...

menyebut laksam dah buat sy kecur liur.

tak seronok nak buat sdiri sbb sy sorg ja makan.

nak tak nak bila jumpa sy beli ja sebungkus. buat hilang teringin.

Nieza said...

salam thn baru 2012 buat akak sekeluarga.semoga thn baru ni membawa seribu keberkatan buat kita semua...insyaAllah:)

sedapnya laksam..belum pernah buat sendiri lagi:)

lina said...

Irma - kalau seorg mmg tak berbaloi buat...lebih baik beli je :)

lina said...

Nieza - Insya ALLAH...amin atas doa yg sgt baik itu....Tak apa bila nieza free boleh buat utk kawan2 pasti mereka suka Insya ALLAH

izahdaut said...

assalamualaikum lina..
aduhai tahun baru nampak laksam lak. sedapnya. biasanya balik kampung je dapat makan laksam ni. kat sini belum jumpa lagi laksam y best. nak buat sendiri? haha.. tak reti laa..er malas pun iye..

slamat tahun baru buat lina sekelauarga

liza said...

salam lina.....mintak spinggan, peberet giler ni...tgk gmbr jer dah blh telan air liur.....huiiiisshsh

lina said...

Izah - Wslm izah Insya ALLAH nnt izah boleh cuba...:) mood rajin dan malas mmg sentiasa ada :) Terima kasih izah atas ucapan....utk izah juga dan sekeluarga.

lina said...

Liza - Betul mmg laksam ni dh jadi kegemaran satu keluarga...Insya ALLAh lepas ni kami akan terus membuat laksam nya...sbb tak ambil masa yg lama pun nak menyediakan nya...makan pun sgt berbaloi2.

Post a Comment

Would lurve to hear your thoughts on this.Thanks!

Nuffnang